banner

Letnie koktajle

Autor: Adrianna Jurczak

Kiedy za oknem upał najlepiej walczyć z nim za pomocą kolorowych i lekkich koktajli! Mała ilość kalorii, ogrom witamin, mikroelementów i co najważniejsze natychmiastowa dawka orzeźwienia – to właśnie zapewnimy sobie przygotowując sobie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu napój. Poniżej kilka szybkich przepisów, które sprawią radość zarówno dorosłym jak i najmłodszym urwisom! Smacznego 

Zielone orzeźwienie

Składniki:

– dojrzałe mango
– 1 świeży zielony ogórek
– szklanka malin
– sok z 1 limonki
– 1 szklanka wody
– kilka liści mięty
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mango, ogórka i maliny wrzucić do blendera razem z liśćmi mięty. Zmiksować. Dodać sok z limonki , miód i wodę i jeszcze raz zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać z kostkami lodu, udekorować plasterkiem ogórka i liśćmi mięty.

Smoothie truskawkowe

Składniki:

– 200g truskawek
– jabłko
– mały pęczek pietruszki
– pół szklanki wody mineralnej
– ew. sól do smaku

Przygotowanie:

Jabłko umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać truskawki. Pietruszkę umyć dokładnie i wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną, ew. sól i miksować na bardzo gładki koktajl. Podawać schłodzone.

Banan, daktyl, jogurt i maliny

Składniki:

– 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
– duży banan
– 10 daktyli suszonych
– szklanka malin

Przygotowanie:

Przy pomocy blendera zmiksować razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, lekko schłodzone. Można ozdobić listkami mięty.

Banan, kawa, biszkopty

Składniki:

– 1 duży jogurt naturalny
– 1 szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
– 4 banany
– 4 łyżki płatków owsianych
–2 łyżki miodu
– 4 biszkopty

Przygotowanie:

Jogurt zmiksować z bananami, płatkami, biszkoptami. Zaparzyć mocną aromatyczną kawę. Ostudzić. Dodać do koktajlu. Zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do szklanek i od razu podawać.

Banan i truskawki

Składniki:

-1 duży banan
-200g truskawek/malin
-3 łyżki namoczonych wcześniej w wodzie/mleku płatków owsianych
-200g kefiru/jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Wszystko zblendować na gładką masę, podawać schłodzone i ozdobione listkami mięty.

Smacznego! 

Adrianna Jurczak
Dietetyk

Przeczytaj także: Woda czy sok?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl