banner

Co jeść po powrocie z przedszkola?

Autor: mgr inż. Natalia Kozielska

Zgodnie z zaleceniami, dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać 4 -5 posiłków dziennie (szczególnie w okresie jesienno-zimowym), gdzie posiłki spożywane w przedszkolu powinny zapewnić 75 % dziennego zapotrzebowania na energię, natomiast te spożywane w domu – 25%.

Jadłospis w przedszkolu lub placówkach opiekuńczo-wychowawczych składa się zasadniczo z 3 posiłków: śniadania, obiadu oraz podwieczorku, serwowanego maluchom najpóźniej o g. 15:00. Zatem do rodziców dziecka należy zapewnienie mu posiłków uzupełniających w domu.

Liczne badania, w którym poddano analizie system żywienia dzieci w przedszkolach, preferencje żywieniowe maluchów oraz wiedzę i praktyki żywieniowe rodziców, wykazały następujące niepokojące fakty:

1. Posiłki przedszkolaków są nieregularne, często zbyt obfite oraz mało urozmaicone, a rodzice podczas przygotowywania domowych dań powielają te spożywane w przedszkolu, narażając tym samym dzieci zarówno na nadmiary jak i niedobory składników pokarmowych.

2. Większość rodziców zna dokładnie jadłospis przedszkolny swojej pociechy, niestety tylko 50% z nich wykorzystuje tę wiedzę podczas przygotowywania posiłków uzupełniających w domu.

3. Odnotowano nadmiar w spożyciu białka zwierzęcego, tłuszczu, cukru oraz soli, a tym samym fosforu, miedzi, sodu, witamin A, B2 oraz B6. Natomiast w niedoborze wystąpiły warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne, ryby oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, a przez to pojawiają się braki potasu, wapnia (poniżej 50% normy), żelaza, cynku, witamin E i C.

4. Spożywanie słodyczy między głównymi posiłkami odnotowano u 63,5% dzieci, natomiast produktów typu fast-food u 24% dzieci w wieku po niemowlęcym.

Dlatego też zadaniem rodzica jest przygotowywanie posiłków tak, aby razem z jadłospisem przedszkolnym stworzyły zbilansowany sposób odżywiania, który zapewni maluchowi prawidłowy rozwój, zarówno fizyczny, umysłowy jak i społeczny.

Dania mogą być proste – kilkuskładnikowe lub bardziej urozmaicone.

Jeśli Wasze dziecko jest niejadkiem (i wiesz że w przedszkolu niewiele zjadło) to na kolejny posiłek po powrocie z przedszkola możesz mu przygotować kolację np. na ciepło, serwując mu tak naprawdę drugi obiad, składający się już tylko z zupy lub z drugiego dania.

Natomiast równie dobrą alternatywą są lekkie kanapki z pastą rybną lub pastą twarogową z dodatkiem warzyw. Unikaj podawania dziecku owoców na noc.

Ze względu na niedobory w spożyciu warzyw, na kolację dla aktywnego malucha możemy przygotować pyszną zapiekankę warzywną z serem mozzarella. Polecana szczególnie w okresie letnim, ze względu na sezonowość produktów i największą ich dostępność, dobrej jakości i to prosto z targu:). Jest to świetna propozycja zarówna dla dzieci jak i dla dorosłych.

Składniki (na 3 porcje):

4 -5 średniej wielkości ziemniaków
1 duża cebula
1 cukinia
1 bakłażan (wedle uznania)
4 świeże średniej wielkości pomidory obrane ze skóry
4 ząbki czosnku (lub więcej wedle uznania)
2 łyżki oliwy z oliwek
Małą garść świeżego oregano
125g / 1 opakowanie sera mozzarella


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 200C (termoobieg). Umyj wszystkie warzywa, następnie obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w talarki, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory obierz ze skóry, wydłub zielone pozostałości szypułki, następnie pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa również pokrój w kostkę. Pokrojone składniki wymieszaj, skrop oliwą oraz dodaj umyte i posiekane świeże listki oregano. Tak przygotowane składniki przełóż do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia dodaj startą na tarce mozzarellę, tak aby się rozpuściła (lub przypiekła w zależności od preferencji).

Pamiętaj, że spożywanie posiłków z rodziną przy wspólnym stole może służyć nie tyle zaspokojeniu głodu co zaspokajaniu potrzeb emocjonalnych oraz umacnianiu więzi rodzinnych. Ponadto małe dzieci bardzo chętnie naśladują swoich rodziców, a poprzez wspólne biesiadowanie, podpatrują co spożywają inni domownicy, co może zachęcić je do spożywania niezbyt dotąd lubianych produktów i potraw.

Co więcej, jeśli wciągniesz swoją pociechę w przygotowywanie posiłku, maluch potraktuje to jako zabawę i chętniej zje posiłek który sam przygotował z niewielką pomocą rodzica:).

mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk

Przeczytaj także: Wzorowe drugie śniadanie do szkoły

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl