banner

Anemia a dieta

Autor: Monika Turek

Mój syn (7 lat) ma anemię. Jest niejadkiem. Jak mogę poprawić jego wyniki badań dietą? Czy są jadłospisy dla dzieci, które lubią słodkie potrawy? Syn mimo wszystko lubi dużo warzyw, tj. ogórki, pomidory, sałata, marchewka, buraki, cukinia. Warzywa mogę przemycić, np. w placuszkach warzywnych, także nie jest z nim tak zupełnie źle. Ale uwielbia raczej słodkie rzeczy. Czy są jadłospisy pełnowartościowe, które mogą to uwzględnić? Czy mogłabym prosić o jeden przykładowy dzień. Z góry dziękuję Marta.

Najczęstszą przyczyną anemii związaną z żywieniem jest niedobór żelaza w diecie. Żelazo dzielimy na hemowe i niehemowe. Źródłem żelaza w diecie mogą być produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Produkty zwierzęce stanowią hemowe źródło żelaza, którego wchłanialność wynosi 20-30%. Natomiast produkty roślinne są źródłem niehemowego żelaza o przyswajalności 1-6%. Przyswajalność żelaza z diety możemy zwiększyć stosując odpowiednio dobraną dietę, obfitującą w produkty ułatwiające wchłanianie żelaza.

Należą do nich:

- produkty mięsne, gdzie oprócz żelaza hemowego występuje tzw. meat factor = czynnik mięsny: mięso czerwone, drób, ryby,
- witamina C (kwas askorbinowy): głównie warzywa i owoce, czerwona papryka, brokuły, pomarańcze, truskawki, maliny,
- niskie pH (np. kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy): kiszenie: w procesie fermentacji powstają kwasy organiczne, które zmniejszają pH produktu i zwiększają aktywność enzymu fitazy, co w efekcie prowadzi do rozkładu fitynianów; zmniejszenie zawartości kwasu fitynowego i jego związków istotnie zwiększa wchłanianie żelaza; produkty kiszone – oprócz niskiego Ph, mają wysoką zawartość witaminy C;

W dziecięcym jadłospisie powinny się więc pojawić przeciery warzywne z dodatkiem mięsa, ryb i żółtka jaja. Właśnie produkty pochodzenia zwierzęcego zapewniają odpowiednie porcje tego pierwiastka w postaci najlepiej przyswajanej przez organizm.

Ponadto w diecie należy wyeliminować lub ograniczyć czynniki hamujące wchłanianie żelaza niehemowego, tj.:

- nadmierne ilości błonnika pokarmowego w diecie,
- tanina, która znajduje się w czarnej herbacie,
- niektóre białka: kazeina, białka serwatkowe, nieprzetworzone białko sojowe (np. w mące sojowej).

Jeśli przyczyną anemii jest niedobór kwasu foliowego, wskazane dla dziecka są dania z dodatkiem zielonych warzywa liściastych (obfitują w kwas foliowy) – głównie szpinak.

Jeżeli natomiast niedokrwistość wynika z niedoboru witaminy B12, pomóc może dieta bogata w chude mięso, ryby, jaja i sery. Należy także rozważyć suplementację.

Praktyczne wskazówki, jak zwiększyć biodostępność żelaza z diety:

1. Właściwe zestawienie produktów – należy łączyć produkty bogate w żelazo z produktami ułatwiającymi jego wchłanianie, np.: do dań obiadowych, np. z kaszą gryczaną dodać surówkę z kapusty kiszonej, kiszone ogórki lub inne kiszonki;

2. Zamiast herbaty (źródło taniny), można podawać do picia wodę lub kompoty czy soki, które dodatkowo będą źródłem witaminy C: sok pomarańczowy czy porzeczkowy (bez dodatku cukru), kompot wiśniowy, porzeczkowy, truskawkowy;

3. Do potraw z makaronu i ryżu można dodać owoce – im więcej zawierają one witaminy C, tym lepsza przyswajalność żelaza z produktów zbożowych; dodatkowo dania tak przygotowane, będą atrakcyjne dla dziecka: pierogi z truskawkami, ryż z malinami, makaron z jagodami;

4. Tam, gdzie to możliwe (surówki, sałatki, pasty) warto dodawać: natkę pietruszki, koperek, kiełki (bogate źródło żelaza i witaminy C).

Jeśli sama dieta nie wystarczy w walce z anemią, należy rozważyć suplementację żelazem, czy też dokładniejszą diagnostykę i ustalenie przyczyn anemii.

Monika Turek
Dietetyk

Przeczytaj także: Włosy i paznokcie u dziecka

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl