banner

Analiza jogurtów

Autor: Alina Olczak

Witam, czy mogłabym poprosić o analizę jogurtu Klimeko? A także jogurtu ze Strzałkowa i jogurtu Nadbiedrzańskiego? Ostatnio na jakimś forum znalazłam opinię, że Klimeko "pcha do nabiału jakieś syfy". Nie wiem skąd to ktoś może wiedzieć, skoro w składzie absolutnie nic strasznego nie ma, ale nieraz po prostu nie ma informacji na opakowaniu o wszystkim. Jogurt nadbiedrzański zastanawia mnie tym, że może stać otwarty tydzień i się nie psuje, a też w składzie nic strasznego nie ma. I który jogurt ma najlepsze bakterie? Pozdrawiam serdecznie, Natalia

1. Jogurt Klimeko

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: jogurt Klimeko 2%
Kategoria: jogurt
Producent: Klimeko
Opakowanie: 330 lub 700g
Skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Bifidobacterium lactis

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna: 256 kJ/61 kcal
Tłuszcz: 2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 6,1 g, w tym cukry: 6,1 g
Białko: 4,6 g
Sól: 0,1 g, zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Zalety:

- zawiera żywe kultury bakterii
- nie zawiera niepotrzebnych dodatków

Wady:

- nie zauważam

Co na to ekspert?
Alina Olczak, dietetyk

Co najważniejsze jogurt w składzie nie ma żadnych zbędnych składników takich jak zagęstniki, stabilizatory, konserwanty, słody itp. Dodatkowo w opisie firmy (www.klimeko.pl/o-firmie) znajdziemy informacje świadczące o tym, że właściciel przywiązuje dużą wagę do jakości produktów, a w jego zakładzie produkcyjnym nadal większość prac wykonywana jest w sposób tradycyjny, nie stosuje się żadnych dodatków do żywności, a większość prac wykonywana jest ręcznie. Zakład produkcyjny może pochwalić się licznymi nagrodami za jakość produktów i produkt regionalny.
---
2. Jogurt śmietankowy wiejski ze Strzałkowa

Podstawowe informacje o produkcie:

Nazwa produktu: Jogurt śmietankowy wiejski
Kategoria: jogurt
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Strzałkowo
Opakowanie: 220g
Skład: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, bakteryjne kultury starterowe (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbruecki ssp. bulgaricus)

Wartość odżywcza:

wartość energetyczna: 108 kcal (453 kJ)
Tłuszcze: 9,0 g

Zalety:

- zawiera żywe kultury bakterii
- nie zawiera niepotrzebnych dodatków

Wady:

- produkt o podwyższonej zawartości tłuszczu

Co na to ekspert?
Alina Olczak, dietetyk

Jogurt ma dobry skład. Ma jednak podwyższoną zawartość tłuszczu na co powinny zwrócić szczególną uwagę osoby na diecie redukcyjnej. Naturalne bakteria jogurtowe podnoszą jakość tego produktu. Zakład produkcyjny zdobył nagrodę "Poznaj Dobrą Żywność oraz Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska". To niewielki zakład bazujący na lokalnej produkcji.

---
Jogurt nadbiebrzański? Producentem produktów markowanych jako nadbiebrzańskie jest MSM Mońki. Jednak firma nie ma w ofercie jogurtu. http://www.msm-monki.pl/
---

Pytanie dotyczące składu produktów:

Kwestię informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych określa rozporządzenie unijne nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011, które weszło w życie 13.12.2011. Dotyczy ono etykietowania żywności i określa wspólne dla wszystkich krajów Unii Europejskiej wymogi. Bardzo restrykcyjne zasady etykietowania nakładają na producentów żywności obowiązek informowania o składzie, terminie przydatności do spożycia, wartościach odżywczych, alergenach. Informacje muszą być umieszczone w konkretnych miejscach, a dyrektywa określa również minimalną wielkość czcionki jaką może zastosować producent. Nie ma możliwości, aby podczas produkcji artykułu spożywczego dodany został jakiś składnik, który następnie nie będzie uwzględniony w składzie na etykiecie. Inną kwestią jest ewentualna jakość wykorzystanych składników. W przypadku jogurtów istotna jest jakość mleka wykorzystanego do produkcji, a więc i sposób hodowli krów i wykorzystanych pasz. Im mniejszy zakład produkcyjny, z większymi tradycjami, tym większa szansa, że podczas produkcji bazowano na lokalnych dostawcach, większą uwagę zwrócono na jakość, a proces produkcji oparty jest o tradycyjne metody.

Alina Olczak
Dietetyk

Przeczytaj także: Analiza serek wiejski

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl