banner

Zdrowe przekąski dla dzieci

Autor: Monika Zakrzewska

Dzieci chętnie sięgają po niezdrowe przekąski typu batony, ciastka, chipsy itp. najczęściej w godzinach popołudniowych lub wieczornych, po obiedzie a przed kolacją. Niestety na rynku niewiele jest gotowych zdrowych przekąsek, na które skusiłyby się dzieci. Reklamy w telewizji wciąż zachęcają do spożywania pysznych: puszystych ciasteczek, batonów oblanych mleczną czekoladą, chipsów w przeróżnych kształtach itd. Oczywiście bez dodatków sztucznych barwników i konserwantów.. Przyjrzyjmy się, więc składowi jednego z takich produktów, dodatkowo polecanego przez Instytut Matki i Dziecka.

Miś Lubiś z nadzieniem o smak truskawkowy.

Skład:

syrop glukozowo-fruktozowy, mąka pszenna, cukier, jaja, przecier truskawkowy 10,5%, olej rzepakowy, stabilizatory, przecier jabłkowy, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok truskawkowy 0,6%, substancje spulchniające, emulgatory, sól, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulatory kwasowości, aromaty.

Wartości odżywcze ciastka 30g: Energia: 107kcal, Białko: 1,3g, Węglowodany: 19,5g, w tym cukry: 10,5g, Tłuszcz: 2,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g, Błonnik: 0,3g, Sód: 0,10g.

Jak wynika ze składu produktu oraz jego wartości odżywczej, nie jest to zdrowa przekąska, którą powinno się podawać dzieciom.

Oto parę prostych i szybkich przepisów na zdrową przekąskę.

Jogurt naturalny z owocami.

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tłuszczu,
  • Garść ulubionych umytych owoców,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • ¼ łyżeczki ksyliotolu,
  • 1 łyżka orzechów – w zależności od wieku dziecka.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Koktajl mleczno-owocowy.

  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • Garść mrożonych truskawek lub malin,
  • 1 banan bez skórki,
  • ¼ łyżeczki ksylitolu.

Wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera i zblendować.

Naleśniki z jabłkiem.

  • ½ szklanki razowej mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • Jajko,
  • ¾ szklanki mleka 2% tłuszczu,
  • Jabłko,
  • Szczypta cynamonu,
  • Szczypta soli,
  • Olej rzepakowy,
  • ½ łyżeczki ksylitolu.

Jajka utrzeć, dodać mąkę, kakao, mleko i szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę. Patelnie przetrzeć pędzelkiem z olejem i smażyć naleśniki. Jabłko pokroić w plasterki i prażyć na suchej patelni przez ok. 5-10min. Jabłka doprawić cynamonem i ksylitolem. Opcjonalnie można podawać także z twarogiem.

Owsiane ciasteczka o smaku kakaowym.

  • ¼ szklanki mleka 2% tłuszczu,
  • ¼ szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2/3 szklanki daktyli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżkę pestek słonecznika,
  • Garść orzechów laskowych,
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych,
  • Szczypta soli.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, pokroić drobno. Podgrzać mleko wraz z wodą po daktylach, masłem, daktylami i kakao. Orzechy pokruszyć. Dodać do gorącego mleka pestki, płatki owsiane i orzechy. Mieszać, dodać szczyptę soli. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wyłożyć masę. Odstawić do zastygnięcia do lodówki na pół godziny.

Monika Zakrzewska

Dietetyk

Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl