banner

Tapioka – co to jest i z czym to się je?

Autor: Agnieszka Wianecka

Dla wielu słowo tapioka może brzmieć enigmatycznie i tropikalnie. Nic dziwnego, w Polsce przysmaki z tapioki nie są popularne i powszechne, choć trend ten zmienia się ze względu za coraz większe zainteresowanie zdrowym odżywianiem, dietami wegańskimi i bezglutenowymi.

Tapioka powstaje po zmieleniu bulw manioku- rośliny z rodziny wilczomleczowatych, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Nazywana często brazylijskim odpowiednikiem mąki ziemniaczanej J Można ją kupić w formie małych i dużych perełek, płatków czy mąki, a jej wykorzystanie w kuchni jest dosyć wszechstronne, o czym kilka słów później.

Z dietetycznego punktu widzenia, jest to przede wszystkim źródło węglowodanów. I w zasadzie na tym koniec- tapioka zawiera niewiele białka i tłuszczy, witaminy i składniki mineralne występują w niej w śladowych ilościach. Nie jest to na pewno super food, bomba odżywcza, którą zalecimy każdemu bez wyjątku. Niemniej jednak warto od czasu do czasu otworzyć się na nowe smaki i dołączyć do jadłospisu, szczególnie że tapioka ma kilka zalet:

- jest to produkt bezglutenowy (bezpieczna dla chorych na celiakię i innych schorzeniach związanych z nietolerancją glutenu)

- jest hipoalergiczna

- jest źródłem skrobi opornej, która stanowi pożywkę dla bakterii żyjących w naszych jelitach; a więc pośrednio wspomaga funkcjonowanie jelit

- dzięki obecności skrobi opornej poprawia się również wrażliwość tkanek na insulinę, co jest ważne w prewencji cukrzycy typu 2

Jak zatem wykorzystać tapiokę w kuchni i co można z niej przygotować?

Mąkę z tapioki można użyć do przygotowania bezglutenowego chleba i do zagęszczania sosów. Można przygotować również kisiel na jej bazie (w końcu to odpowiednik naszej mąki ziemniaczanej)

Kisiel z tapioki

Składniki:

- 450g truskawek

- 300ml wody

- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

- 2 łyżki cukru lub syropu daktylowego / klonowego

- 2-4 łyżki mąki z tapioki (im więcej tym kisiel będzie bardziej gęsty)

Przygotowanie:

Truskawki gotować na małym ogniu 3-5 minut w wodzie z cukrem - można zostawić owoce w kawałkach lub zblendować na gładką masę.

W miseczce wymieszać mąkę z ciepłą wodą, wlać do truskawek i zostawić do zagotowania.

Rozlać do szklaneczek lub kubków, podawać po przestudzeniu.

W sprzedaży są również małe i duże perełki z tapioki. Z nich można wyczarować wszelkiego rodzaju puddingi.

Czekoladowo- bananowy pudding z tapioki

Składniki:

- 3 łyżki granulowanej tapioki

- 400ml mleczka kokosowego lub pół na pół z wodą / napojem roślinnym (najlepiej kokosowym)

- 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego

- ½ banana

- 2-4 kosteczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Zagotować w rondelku mleczko kokosowe.

Na gotujące się mleko wsypać tapiokę, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem.

Małe kuleczki gotują się 15-20 minut, duże ok. 40-45 minut (aby skrócić ten czas można wcześniej namoczyć tapiokę w wodzie).

Tapioka jest ugotowana, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.

W trakcie gotowania należy kilka razy energicznie wymieszać pudding, aby nie przywierał do dna garnka i się nie przypalał.

Po ugotowaniu deser powinien mieć płynną, lejącą się konsystencję.

Deser rozlać do szklaneczek lub kubków, dodać pokrojonego w kostkę banana, wymieszać, posypać pokruszoną gorzką czekoladą.

Zamiast czekolady i banana możemy wylać na pudding powidła bez cukru i posypać siekanymi orzechami lub przygotować własny mus owocowy. Opcji jest naprawdę wiele.

Oprócz puddingów możemy przygotować również własną … bubble tea! Wystarczy przygotować pudding jak wyżej (można ugotować tapiokę w samej wodzie), zalać schłodzonym naparem herbaty (np. zielona lub czerwona), wrzucić ulubione owoce, miętę i kostki lodu.

mgr Agnieszka Wianecka

Dietetyk

Przeczytaj także: Day up – pomysł na zdrową i pyszną przekąskę!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl