banner

Świąteczne potrawy dla przedszkolaków

Autor: Marta Jung

Okres świąteczny to idealny moment, aby spędzić go z rodziną. To nie tylko czas upragnionych prezentów, na które czekają zwłaszcza dzieci, ale także wspólne kolędowanie, ubieranie choinki i smakowanie tradycyjnych potraw. By zachęcić dziecko do jedzenia warto wspólnie ugotować coś pysznego.

Wigilijne potrawy jednak rzadko kiedy trafiają do gustu małych dzieci. Pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, karp, zupa grzybowa i barszcz czerwony oraz śledź. Są to dania tłuste i dosyć ciężkostrawne. Ponadto kto by myślał o jedzeniu, kiedy niedługo do domu zawita Święty Mikołaj!

Jak zatem zachęcić malucha do świątecznych kulinariów?

Z pewnością warto zadbać o miłe spędzenie czasu w kuchni razem z dzieckiem. Pójdźcie razem na zakupy, włączcie kolędy, załóżcie fartuszki, przygotujcie razem wszystkie składniki. Pobawcie się w kucharza i pomocnika. Może babcia i dziadek także dołączą do waszej kuchni? Dzieci bardzo lubią próbować różne rzeczy, dlatego koniecznie dajcie im do spróbowania wszystkie składniki, z których będziecie przygotowywać dania. Wszak Święta Bożego Narodzenia mają jedyny w swoim rodzaju zapach i smak. Warto zadbać o całą gamę zmysłów, by później przyjemnie wspominać te chwile.

Przedszkolaki lubią tworzyć coś nowego, dlatego nie musicie trzymać się dokładnie przepisu. Niech to będzie wasza autorska interpretacja dania. Zróbcie razem sałatkę jarzynową. Zamiast majonezu, dodajcie jogurt lub wymieszajcie jogurt z majonezem, by zmniejszyć kaloryczność sałatki.

Ulepcie razem pierogi. To na pewno przypadnie do gustu waszym dzieciom. Każdy pieróg może okazać się istnym dziełem sztuki! Zamiast ciężkiej kapusty dodajcie słodką ugotowaną marchewkę, biały ser i kaszę gryczaną. Można dodać tak naprawdę wszystko, w zależności od preferencji dziecka.

Przygotujcie razem kompot z suszu z ulubionymi przyprawami lub zwykłą wodę z cytryną i miętą na lepsze trawienie.

Upieczcie ciasto w wersji fit! Zamiast białej mąki użyjcie pełnoziarnistej, zamiast cukru użyjcie sproszkowanych daktyli, które świetnie komponują się w cieście i nadają mu słodkość jak zwykły cukier! Zamiast masła użyjcie oleju rzepakowego.

Pobawcie się wspólnie przy tworzeniu pierniczków! Niezwykle twórcze zadanie dla dziecka to własnoręcznie udekorowane łakocie! Najlepiej jest kupić różne wzory foremek, jest ich wiele na rynku - gwiazdki, renifery, choinki. Do dekoracji użyjcie naturalnych barwników np. z liofilizowanych owoców, posypcie wiórkami z kokosa, kwiatkami róży lub płatkami migdałowymi zamiast używać gotowych cukrowych posypek i farbek pełnych sztucznych dodatków.

A może wymyślicie wasz wspólny świąteczny przepis, którym zachwycicie wszystkich dookoła? Pralinki na bazie daktyli, z przyprawą piernikową, skórką pomarańczy i waszą ulubioną posypką? np. wiórkami kokosowymi lub sezamem. W tym celu namoczcie daktyle przez około 20-30 minut, odcedźcie, zblendujcie, dodajcie kakao, by zmniejszyć słodkość. Dodajcie jeszcze kawałki skórki pomarańczy, całość wymieszajcie, a na koniec uformujcie w kuleczki oraz obtoczcie w ulubionej posypce i dzielcie się ze swoimi bliskimi!

Wesołych i smakowitych Świąt!

inż. Marta Jung

Specjalista ds. Żywienia

Przeczytaj także: Słodkie podarki pod choinką

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl