banner

Sezonowe Pyszności - Truskawki

Autor: Sylwia Pacyna

Smakiem świeżych, polskich truskawek możemy cieszyć się już w drugiej połowie maja. Są one niewątpliwie najbardziej wyczekiwanymi owocami sezonowymi. Warto w sezonie dodatkowo je zamrozić, by móc cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą.

Truskawki zajadane pod różną postacią dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. W diecie niemowląt mogą pojawić się wraz z innymi owocami już na etapie rozszerzania diety, jeśli oczywiście nie ma przeciwwskazań do ich spożywania (alergie, nietolerancje- truskawki są bogate w salicylany- dzieci ze stwierdzoną nadwrażliwością powinny ich unikać).

Właściwości i skład truskawek

  • Truskawki są owocami niskokalorycznymi- 100g owoców to jedyne 33 kalorie, w 90% składają się z wody, dzięki czemu posiadają właściwości moczopędne.

  • Są bogatym źródłem witaminy C- posiadają jej znacznie więcej niż cytrusy. W 100 g owoców znajduje się aż 66 mg witaminy C.

  • Zawierają w 100g aż 133g potasu- składnika mineralnego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.

  • Są bogate w błonnik- w 100g owoców znajduje się prawie 2 g włókna pokarmowego. Jest ono pomocne w walce z zaparciami, dodatkowo wpływa korzystnie na układ krążenia, gdyż obniża stężenie złego cholesterolu frakcji LDL.

Pomysły na wykorzystanie truskawek w jadłospisie dzieci:

Truskawkowy koktajl:

Składniki:

  • Garść truskawek

  • Banan

  • Szpinak

  • Woda

  • Dodatkowo: nasiona chia

Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zblendować.

Taki koktajl można dowolnie modyfikować. Dodatkowo można wzbogacić go np.: w płatki owsiane, mleko, orzechy i inne nasiona.

Budyń z kaszy jaglanej z musem truskawkowym

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej

  • 1 łyżka wiórek kokosowych

  • 1 szklanka mleka krowiego/roślinnego/wody

  • garść truskawek

  • dodatkowo: orzechy, listki mięty

Przygotowanie budyniu: przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w wybranym płynie na wolnym ogniu (niemieszany), pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe. Ugotowaną kasze blend ujemy na gładką masę.

Truskawki oczyszczamy, zblendujemy.

Podanie: budyń przekładamy do miseczki, na wierzch polewamy mus z truskawek, dodajemy posiekane orzechy. Możemy udekorować listkami mięty.

Placuszki bananowe z truskawkami

Składniki:

  • 1 dojrzały banan

  • 2 łyżki mąki razowej

  • ½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego

  • Garść truskawek

Przygotowanie placuszków: banana rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania gęste masy. Smażymy na złoty kolor na małej ilości tłuszczu.

Gotowe placuszki podajemy z pokrojonymi truskawkami lub w postaci musu. Możemy dodatkowo dodać startą na tarce gorzką czekoladę.

Lody truskawkowo-bananowe

Składniki:

  • Garść zamrożonych truskawek

  • Banan

  • Jogurt naturalny

Przygotowanie: Świeże truskawki włożyć do zamrażarki na godzinę. Następnie zblendować z bananem i jogurtem naturalnym.

Sylwia Pacyna

Dietetyk

Przeczytaj także: Przepis na egzotyczny sorbet z musem truskawkowym

Żródła: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. : Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl