banner

Rodzaje nietolerancji pokarmowych

Autor: Arleta Witan-Grzegrzółka

Nieprawidłowa reakcja organizmu na wybrane pokarmy może występować w każdym wieku i skutkować wieloma niepożądanymi dolegliwościami. Dzieci są szczególnie narażone na tego typu reakcje organizmu. W bardzo wczesnym etapie swojego życia, bo już nawet podczas karmienia piersią lub w trakcie podawania mieszanki mlecznej dzieci mogą mieć kontakt z obcym alergenem pokarmowym. Najczęściej występującą alergią u dzieci w przedziale wiekowym 0-3 lata jest alergia na białka mleka krowiego.

Rodzaje nietolerancji pokarmowych:

1. Nieimmunologiczna nadwrażliwość pokarmowa - pojawia się ona w trakcie spożycia pokarmu bądź dodatku do żywności, reakcja ta może wystąpić również na drobnoustroje zawarte w zanieczyszczonej żywności.

2. Nietolerancje enzymatyczne – do ich występowania dochodzi podczas zaburzonego wchłaniania węglowodanów, jest to ściśle związane z brakiem enzymów niezbędnych do ich prawidłowego rozkładu. Niedobór tych enzymów może wynikać z powodu choroby układu pokarmowego bądź ma podłoże genetyczne.

3. Nietolerancje farmakologiczne i/lub chemiczne – jak sama nazwa wskazuje, nietolerancje te są związane z substancjami farmakologicznymi albo chemicznymi występującymi w pożywieniu.

Produkty spożywcze, w które zawierają substancję powodujące nietolerancję farmakologiczną:

Histamina

Wołowina, cielęcina, pomidory, szpinak, sery dojrzewające, łosoś, skorupiaki, śledzie konserwowe i wędzone.

Tyramina

Czekolada, kakao, drożdże piwne, sery dojrzewające.

Serotonina

Banany, pomarańcze, śliwki, pomidory.

Tryptamina

Pomidory, wieprzowina, sery dojrzewające.

Fenyloetyloamina

Czekolada.


4. Nietolerancje idiopatyczne – nietolerancje związane ze spożyciem pokarmów, które zawierają barwniki, konserwanty spożywcze oraz przeciwutleniacze.

5. Alergia pokarmowa – jest to niewłaściwa, odbiegająca od normy reakcja ze strony układu immunologicznego na składniki pokarmu.

Najczęściej występujące alergeny pokarmowe:

Niemowlęta

Białko mleka krowiego, soja.

Dzieci młodsze

Białko mleka krowiego, jaja kurze, orzeszki ziemne, soja, pszenica, orzechy laskowe i włoskie, ryby, skorupiaki.

Młodzież

Orzeszki ziemne, orzechy laskowe i włoskie, ryby i skorupiaki.


Dieta eliminacyjna:

Aby potwierdzić podejrzenie alergii należy wyeliminować z diety te produkty, które są potencjalnym źródłem alergizującym na okres 2 – 4 tygodni. Jeżeli po ponownym włączeniu produktów mogących powodować alergię mamy do czynienia ze wznową dolegliwości, zyskujemy podstawy do diagnozy wstępnej. Leczenie nietolerancji oraz alergii pokarmowej polega na wyłączeniu produktu potencjalnie alergizującego z diety dziecka na czas 6 – 12 miesięcy, po upływie tego czasu pod kontrolę lekarza należy wprowadzić dany produkt ponownie do diety dziecka.

mgr Arleta Witan - Grzegrzółka
Dietetyk

Bibliografia:

1. M. Michalczuk.; A. J. Sybilski, „Nietolerancje pokarmowe” 2010.

2. M. Kaczmarski.; E. Maciorkowska.; J. Jastrzębska, „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Rola diety eliminacyjnej”. 1996

Przeczytaj także: Wprowadzanie pokarmów stałych do diety niemowląt

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl