banner

Dlaczego warto włączać rośliny strączkowe do diety dziecka?

Autor: Sandra Podlaska

Wielu rodziców obawia się urozmaicania diety dziecka o rośliny strączkowe będąc w przekonaniu, że może to skutkować przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jaka jest prawda o ich działaniu na organizm? Czy warto wzbogacić o nie dietę dzieci a nawet niemowląt?

Rośliny strączkowe to rodzina należąca do bobowatych. Ich nasiona i owoce są drugim po zbożach pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Stanowią bardzo dobre źródło białka, które w połączeniu z innymi roślinnymi zastępuje białko zwierzęce. Dostarczają do organizmu dużej ilości węglowodanów, a także błonnika. Ponadto dostarczają do organizmu wielu niezbędnych składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, jod i potas oraz witamin z grupy B. Posiadają też dużo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Istnieje także wiele badań, które wskazują na pozytywne działanie warzyw strączkowych na poziom złego cholesterolu w organizmie.

Zielony groszek

To roślina bardzo delikatna i polecana dla dzieci już w dziewiątym miesiącu życia. Ze względu na swoje walory smakowe i konsystencję można go spożywać na surowo. Doskonale nadaje się do blendowania i podawania w postaci kremu czy puree. Jest bogatym źródłem witaminy C, B1, a także E, oraz potasu i fosforu.

Fasolka szparagowa

Jest drugą w kolejności rośliną strączkową polecaną dla dzieci i niemowląt. Ma kilka odmian z których najbardziej polecaną jest odmiana zielona. Tak jak groszek można ją podawać już w dziewiątym miesiącu życia. Doskonale smakuje jako dodatek do obiadu, ale także jako puree czy krem. Należy pamiętać by wybierać strączki z mało uformowanymi ziarnkami, ponieważ się delikatniejsze i lepsze dla dzieci. Fasolka jest źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu i magnezu.

Soczewica

Najdelikatniejsza i najlepsza dla dzieci jest czerwona. Można ją podawać od drugiego roku życia używając jako nadzienie do ciast, naleśników czy pierogów, a także jako puree, czy w sałatkach. Zawiera w sobie witaminę B1, B2 i B6, a także kwas foliowy, magnez, cynk i żelazo.

Cieciorka

To kolejna roślina, która jest jak najbardziej polecana i potrzebna w diecie dziecka. Jest odmianą grochu o lekko orzechowym smaku. Wśród wszystkich roślin strączkowych wyróżnia się największą zawartością żelaza. Można podawać ją dziecku od drugiego roku życia. Zwiera witaminy z grupy B oraz potas i wapń.

Fasola

Na szczególną uwagę zasługuje fasola jaś, która posiada właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Można ją podawać dziecku od drugiego roku życia. Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i manganu.

Groch

Najlepszym wyborem dla dzieci jest łuskany. Można go wprowadzić do diety po drugim roku życia. Doskonale nadaje się do zup, sałatek czy past i sosów. Jest bogaty w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, fosfor i siarkę.

Jak przygotować rośliny strączkowe by spełniały swoje funkcje smakowe i odżywcze, a nie szkodziły?

Koniecznym etapem jest namoczenie roślin w wodzie dzień przed przygotowywaniem. Tak zanurzone należy pozostawić na noc, a rano odlać wodę i zalać świeżą. Następnie rośliny należy gotować, aż do momentu kiedy będą miękkie. Takie przygotowanie niestety pozbawi warzyw części substancji odżywczych, ale także tych powodujących gazy na czym najbardziej nam zależy.

Rośliny strączkowe są nie tylko bezpieczne dla brzuszków małych pociech, ale nawet wskazane szczególnie w zimowym okresie, kiedy na straganach i w sklepach brakuje świeżych warzyw i owoców a właśnie wtedy należy szczególnie zadbać o odporność. Można z nich przygotować wiele pożywnych i smacznych potraw. Niektóre z nich można i należy włączać do jadłospisu dziecka już w dziewiątym miesiącu życia dziecka i cieszyć się jego zdrowiem i zwiększoną odpornością.

Sandra Podlaska

Dietetyk

Przeczytaj także: Wrzesień- czas na śliwki

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl