banner

10 powodów, dla których warto jeść awokado

Autor: Agnieszka Wianecka

Ten niepozorny owoc o smaku trudnym do sprecyzowania zdecydowanie zasługuje na miano tzw. superfood. Dlaczego? Jakie bogactwa kryją się pod chropowatą, zieloną skórką, że jest wart swojego miejsca w naszej codziennej diecie?

1) Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – ich wysoka zawartość to pierwszy powód, dla którego awokado jest naprawdę super produktem. Kwasy te pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i tri glicerydów, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

2) Błonnik również znajduje się w awokado, frakcja rozpuszczalna pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, a nierozpuszczalna wspomaga walkę z zaparciami i daje uczucie sytości.

3) Witamina E w połączeniu z kwasami tłuszczowymi stanowi idealny duet dla osób zagrożonych chorobą Alzhaimera. Badania kliniczne potwierdzają, że te dwa składniki odgrywają ważną rolę w prewencji choroby.

4) Kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży, wspomagający m.in. rozwój układu nerwowego płodu.

5) Niska zawartość węglowodanów to cecha, która wyróżnia awokado spośród innych owoców. Wiąże się też z tym niska wartość indeksu glikemicznego, który nie powoduje gwałtownego wyrzutu dużej ilości insuliny (informacja ważna szczególnie dla diabetyków).

6) Bogactwo minerałów: m.in. potas (więcej niż w bananie! J pierwiastek wspomaga pracę serca i regenerację mięśni i pomaga w walce z nadciśnieniem), magnez (składnik wielu ważnych enzymów, zapobiega chorobom serca i wspomaga ich leczenie).

7) Bogactwo witamin: witamina C (jej działanie antyoksydacyjne chroni organizm m.in. przed powstawaniem zmian nowotworowych, przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych i wspomaga walkę z infekcjami), witamina K (wpływa m.in. na proces krzepnięcia krwi i na wychwytywanie wapnia przez kości- chroni przed osteoporozą) oraz witaminy z grupy B (ich niedobór może podnieść poziom homocysteiny we krwi, co koreluje z większą zachorowalnością na choroby układu krążenia)

8) Karotenoidy, m.in. luteina, która chroni nasze oczy przed uszkodzeniami i likopen słynący ze swojego działanie przeciwnowotworowego.

9) Fitosterole, a szczególnie beta-sitosterol podwyższający poziom „dobrego” cholesterolu HDL, kolejne przydatne narzędzie do walki z miażdżycą i zawałem serca.

10) Glutation – awokado jest jednym z niewielu naturalnych źródeł glutationu. To prawdziwy mistrz wśród antyoksydantów, występuje w każdej komórce naszego ciała i chroni nas przed toksynami, wolnymi rodnikami i infekcjami. Dodatkowo ma działanie antynowotworowe.

Jak wkomponować awokado do codziennego jadłospisu swojego i dziecka?

Awokado poprzez swój mało wyrazisty smak można spożywać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Poniżej dwa przykłady past idealnych na kanapki lub jako dodatek do sałatek. Samo awokado można dodawać do sałatek lub koktajli jako źródło zdrowych tłuszczów.

Czekoladowa pasta z awokado

Składniki:

Awokado- 50g (1/2 małej sztuki)

Daktyle suszone- 30g (ok. 6 sztuk)

Kakao gorzkie- 5g (łyżeczka)

Wiórki kokosowe- 5g (łyżeczka)

Cynamon- szczypta

Daktyle (jeśli są twarde) namoczyć w wodzie co najmniej pół godziny. Wrzucić wszystko do blendera i zmiksować na gładką masę, ewentualnie można również zagnieść widelcem.

Zamiast lub oprócz wiórków kokosowych można dodać zgniecione migdały lub orzechy nerkowca.

Wartość kaloryczna: 200kcal / 3g B / 20g WW / 10g T

Salsa z awokado

Składniki:

Awokado- 50g (1/2 małej sztuki)

Czosnek- 1 ząbek

Pomidor- ½ sztuki

Natka pietruszki lub świeża kolendra- kilka listków

Kilka kropel soku z cytryny

Sól, pieprz- szczypta

Awokado (najlepiej dojrzałe) zmiażdżyć widelcem, dodać rozgnieciony czosnek, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i dodać pokrojonego w drobne kawałki pomidora oraz drobno posiekane zioła.

80kcal / 1g B / 2g WW / 8g T

mgr Agnieszka Wianecka

Dietetyk

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść ryby w każdym wieku – nawet w trakcie ciąży?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl