banner

Zdrowe potrawy świąteczne dla dzieci

Autor: Marta Hyla

Święta za pasem, a więc plany kulinarne poczynione – pozostaje tylko wybrać się na ostatnie przedświąteczne zakupy i zabrać się za gotowanie. Przy okazji sporządzania listy zakupów może warto zastanowić się czy wszystko co znajdzie się na świątecznym stole będzie odpowiednie dla naszego dziecka?

Potrawy świąteczne mają to do siebie, że są wyjątkowo smaczne, ale zazwyczaj również (niestety!) ciężkostrawne. Poniżej znajduje się kilka przepisów kulinarnych na zdrowe świąteczne potrawy, które bez większego wysiłku możemy przygotować naszym maluchom na ten wyjątkowy, świąteczny czas.

Zupka rybna

Składniki:
1 filet z dorsza
2 łyżki ryżu
1 marchewka
3 różyczki brokuła
½ selera
½ kiszonego ogórka
kawałek pora
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżka masła

Warzywa zetrzeć na tarce i udusić na masełku. Całość przenieść do gotującej się wody i dodać 2 łyżki ryżu. Filet z dorsza przyrządzić na parze i po rozdrobnieniu dodać do gotującej się zupy. Gotować do momentu, aż ryż będzie miękki. Udekorować natką pietruszki.

Karpik w jarzynach

Składniki:

2 dzwonki karpia
½ marchewki
½ cebuli
1 łyżeczka masła
liść laurowy, ziele angielskie
koperek do posypania

Dzwonki karpia skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 min. Warzywa kroimy w kosteczkę, dusimy w rondelku na niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła i z przyprawami. Po ok. 10 min. na warzywa kładziemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min. Gotową rybę wraz z jarzynami posypujemy posiekanym koperkiem. Przy podawaniu karpia należy uważać na ości! dla najmłodszych potrawę można zmiksować (po usunięciu ości i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy).

Barszczyk dla najmłodszych

Składniki:

1 burak
1 marchewka
½ małego selera
½ pietruszki
¼ małej cukinii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 żółtko
szczypta majeranku

Warzywa pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody (warzywa wrzucamy na wrzącą wodę – mniejsze straty witamin). Ugotowane na miękko warzywa zmiksować na gładką masę. Dodać łyżkę oliwy z oliwek i rozgniecione widelcem żółtko. Można doprawić do smaku szczyptą majeranku.

Krokieciki

Składniki:

Ciasto:

1 jajko
¾ szklanki mąki
1 ½ łyżki oleju
¾ szklanki wody
szczypta soli

Farsz:

200 g mięsa z indyka
1 mała cebula
½ marchewki
½ pietruszki
100 g kiszonej kapusty
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
majeranek do smaku

Do panierowania:

3 łyżki bułki tartej
1 jajko

Składniki ciasta połączyć ze sobą mikserem. Do ciasta dodać również olej – nie będzie potrzeby smarowania patelni podczas smażenia naleśników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Usmażyć cienkie naleśniki. Posiekaną cebulkę zeszklić na oleju. Dodać zmielone mięso z indyka. Doprawić szczyptą majeranku. Podlać niewielką ilością wody i dodać starte warzywa. Dusić aż do odparowania wody, po czym dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w krokiety. Uformowane krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Zrumienić na oleju z każdej strony. Krokiety najlepiej smakują podawane z barszczykiem.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Pierwsza gwiazdka – świąteczne menu niemowlaka

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl