banner

Wielkanoc dla najmłodszych

Autor: Anna Baczyńska

Już w niedzielę zasiądziemy do bogato zastawionego stołu, aby w miłej, rodzinnej atmosferze spożyć śniadanie wielkanocne. Świąteczny stół będzie uginał się od pysznego jedzenia, ale nie wszystko, co na nim postawimy będzie się nadawało dla małych dzieci, szczególnie tych najmłodszych.

Jakie potrawy zatem będzie mógł spróbować Twój maluch?

Wszystko zależy od tego, ile dziecko ma lat. Jeśli dziecko ma poniżej roczku, spróbuje niewielu potraw, starsze będzie mogło próbować ich już więcej. Jeśli potrawy wielkanocne są dla dziecka nowe, to najlepiej nie wprowadzać w jednym dniu kilku nowości, należy podać dziecku potrawy z już sprawdzonych produktów.

Jajka

Produktem, który najbardziej kojarzy nam się ze świętami są jajka. Podajemy je na twardo, na miękko, z majonezem, chrzanem, z różnymi sosami, faszerowane czy w postaci past. Pamiętajmy, że żółtko możemy podać dziecku już od 7 miesiąca życia (wprowadza się pół żółtka co drugi dzień) natomiast całe jajko łącznie z białkiem dopiero po ukończeniu 11 miesiąca. W jakiej formie? Zawsze w formie gotowanej, dziecko nie może zjadać surowego żółtka czy białka, dlatego jajka powinny być dobrze ugotowane. Mniejszym dzieciom można podać pastę z żółtek lub jajecznicę na parze z samych żółtek z dodatkiem masła. Oprócz jajek kurzych warto użyć jajka przepiórcze. Warto pamiętać również o tym, że tak bardzo popularny dodatek do jajek – majonez jest robiony z surowych żółtek, dlatego nie należy go podawać dziecku.

Żurek

Żurek można podać małemu dziecku w małej ilości pod warunkiem, że jest łagodny w smaku, przygotowany na naturalnym zakwasie (mąka żytnia, sól, woda) i ugotowany na wywarze warzywnym.

Mięso

Szynkę pieczoną lub gotowaną w domu jak najbardziej można podać małemu dziecku. Najbardziej odpowiednie dla niemowlaka mięso to cielęcina, królik, indyk. Większe dziecko może spróbować pieczonej szynki wieprzowej czy schabu.

Sałatka warzywna

Dziecko poniżej roczku może zjeść także sałatkę warzywną z ugotowanych warzyw korzeniowych i jajka, wymieszaną z olejem roślinnym lub też z jogurtem naturalnym (podajemy od 11 miesiąca).

Pasztet domowy

Pasztet domowy jak najbardziej możemy zaserwować małym dzieciom. Jednak należy przemyśleć dobór składników. Najlepszy będzie pasztet z warzyw korzeniowych i dobrej jakości mięsa, z dodatkiem ziół takich jak majeranek czy oregano. Należy unikać dodatku wątróbki (można ją wprowadzić dopiero po 3. roku życia oraz pieczarek.

A co z deserem?

Tutaj sprawdzi się babka gotowana lub pieczona (bez proszku do pieczenia), biszkopt lub ciasto drożdżowe domowej roboty, składające się z najprostszych składników. Takich smakowitości może spróbować już dziecko po 11 miesiącu. Dla mniejszych dzieci odpowiednie będą gotowane lub pieczone owoce.

Anna Baczyńska
Dietetyk

Przeczytaj także: Jajka kurze pod lupą

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl