banner

Propozycje potraw Wielkanocnych dla przedszkolaka

Autor: Sabina Grygierek

Święta Wielkiej Nocy to osobliwe święta pod względem przeżyć duchowych, ale także czas tradycji, w której nie wątpliwie znajduje się też tradycja "stołu". Należy jednak pamiętać, że nie ma nic złego we wprowadzaniu zmian w świątecznym menu zachowując jego podstawę. Smak chrzanu, tłustego żurku ugotowanego na wywarze z boczku czy jajek w majonezie nie koniecznie musi podbić podniebienia młodszych członków rodziny. Niewielkie modyfikacje podstawowych potraw Wielkanocnego stołu pozwolą stać się im zdrowymi, kuszącymi wyglądem i smacznymi. Przygotowanie ciekawych przekąsek wraz z naszymi małymi pomocnikami może okazać się nie lada kulinarną przygodą dla całej rodziny.

Jako przystawki proponuję w głównej mierze jajka. Można z nich wyczarować różne zwierzątka i figurki: myszki, świnki, kurczaczki, bałwanki. Mogą być faszerowane lub podane z warzywami gotowanymi lub surowymi i wędliną. Zamiast tradycyjnego żurku polecam delikatny w smaku barszcz biały ugotowany na wywarze mięsno-warzywnym. Na drugie danie zamiast typowego pieczonego mięsa można zrobić pyszne pulpety, duszone filety z kurczaka i podać z kaszą, najlepiej gryczaną lub jęczmienną, czy ziemniakami. Bardzo pożywne będą także polędwiczki duszone z warzywami. Do tego surówka z kapusty lub buraki ćwikłowe i mamy bardzo pożywny obiad. Jestem przekonana, że mięso podane w takiej postaci będzie lepsze do pogryzienia dla dzieci niż pieczeń, która jak wiemy jest lekko twarda i często kończy się na żuciu dwóch kawałków. Bardzo ciekawe są przystawki w kształcie jajek, bez ich zawartości w składzie. Na przykład galaretka drobiowa z warzywami lub galaretka na słodko z serkiem wiejskim. Takie nowości na stole będą fajna zachętą do spróbowania czegoś nowego a także piękną dekoracją. Jeśli chodzi o ciasta to te tradycyjne jak najbardziej może spróbować każdy przedszkolak. Dla młodszych można upiec zwykły biszkopt i podać z owocami lub drożdżowiec.

Oczywiście pamiętajmy o podstawowej zasadzie: nie za dużo na raz. Pamiętajmy także, że jeżeli dziecko próbuje nowych produktów, które mogą uczulać (np. orzechy, czy miód), żeby nie zjadło ich za dużo i żeby odczekać trzy dni z wprowadzeniem następnego produktu. Także jeżeli dziecko jest uczulone na jakiś składnik i nie jesteśmy pewni czy on występuje w danym produkcie czy nie, a nie mamy możliwości się tego dowiedzieć, to nie ryzykujmy. Na stole będzie tyle potraw, ze z pewnością będziemy mogli akurat ten zastąpić innym.

Oto kilka przepisów wymienionych wcześniej potraw:

Żurek/Barszcz biały

Składniki:
- barszcz biały lun żurek w butelce
- skrzydło z indyka lub udko czy pierś z kurczaka
- kawałek kiełbasy (niekoniecznie)
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie (2 szt), sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Przygotowanie:
Mięso opłukać i wrzucić do garnka, dodać obrane i umyte warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wszystko wodą i gotować przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie, jeśli wyparowało dużo wody, to uzupełnić najlepiej przegotowaną. Wlać do wywaru żurek lub barszcz i doprawić do smaku przyprawami. Następnie mąkę rozrobić ze śmietaną (jeśli trzeba można dodać troszkę wody) i zagęścić. Poczekać aż się zagotuje i wyłączyć. Można podawać z kiełbaską, jajkiem lub do popicia.

Pulpety (4-5 porcji)

Składniki:
- mięso mielone (cielęce, wieprzowo-wołowe, z indyka) 500g
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej lub płatków ryżowych
- mąka pszenna
- ząbek czosnku
- pół mniejszej cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie (2 szt), gałka muszkatołowa, bazylia, majeranek
- olej
- koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jajko, rozgnieciony czosnek, cebulę posiekaną w kostkę, przyprawiamy i mieszamy. Następnie dodajemy bułki tartej lub płatków ryżowych i znów mieszamy. Formujemy kulki, mniejsze będą bardziej atrakcyjne dla dzieci. Uformowane kulki obtaczamy w mące i lekko obsmażamy z każdej strony. W garnku przygotowujemy wodę i gotujemy ją. Do gotującej się wody wrzucamy kulki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, paprykę słodką, kurkumę i bazylię i majeranek po szczypcie. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 min do 1 godz. Po tym czasie kulki najlepiej wyjąć z garnka i do sosu można dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ale nie koniecznie, sosik bez koncentratu tez jest bardzo smaczny. Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną. Potem wrzucamy kulki do sosu.

Duszone piersi z kurczaka (2 porcje)

Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- mąka
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie
- olej

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół (tak żeby wyszły dwa kotlety). Wówczas mięso jest odpowiednio cienkie i nie trzeba ubijać. Mięso przyprawiamy z obu stron przyprawami (oprócz majerankiem), możemy także natrzeć rozgniecionym czosnkiem lub dodać go do sosu. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy z dwóch stron. Dolewamy wody, nie za dużo ( tak żeby nie przykryła mięsa), wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, (rozgnieciony czosnek), szczyptę majeranku i dusimy pod przykryciem przez ok. 40 min. Należy co jakiś czas zaglądać czy woda nie wyparowała. Jeśli tak to należy dolać. Wyłączyć jak mięso będzie miękkie. Sosu nie trzeba zagęszczać ponieważ jest gęsty ( z mąki, w której obtoczone były piersi).

Polędwiczki z kurczaka z warzywami

Składniki:
- polędwiczki z kurczaka 500g
- marchew- 1 większa lub 2 mniejsze
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- kawałek pora
- 2-3 średnie ziemniaki
- kilka pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz, curry lub kurkuma (przyprawa do kurczaka), papryka czerwona,
- mąka pszenna
- koperek (może być suszony lub mrożony)
- olej, masło

Przygotowanie:
Polędwiczki przyprawiamy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Warzywa (razem z ziemniakami) obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Następnie lekko podsmażamy na maśle, potem podlewamy niewielką ilością wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy podsmażone polędwiczki, wszystko przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min do 1 godz. Oczywiście sprawdzamy czy woda nie wyparowała. Gdy wszystko będzie miękkie posypujemy koperkiem i już nie dusimy. W ten sam sposób można przygotować filety rybne, czy łososia ( wówczas bez curry)

Jajka faszerowane (świnki)

Składniki:
- 3-4 jajka
- majonez
- szczypiorek, koperek, pietruszka lub liście sałaty
Farsz:
- 25 dag filetu z kurczaka
- szklanka ryżu
- szklanka bulionu
- pół cebuli
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- przyprawy: sól i pieprz
- olej.

Przygotowanie:
Farsz:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy razem z mięsem na oleju. Przyprawiamy. Dodajemy starta na tarce marchewkę i pokrojoną na kawałki papryk. Do całości wsypujemy ryż i wszystko zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Nie przecinamy jajek na pół jak przy tradycyjnych jajkach faszerowanych. Delikatnie je nacinamy po długości - na tyle, aby móc wydobyć ze środka żółtko. Żółtko mieszamy z majonezem oraz z ryżem i warzywami. Tą masą faszerujemy białka. Na talerzyk dajemy drobno posiekanego szczypiorku, koperek, pietruszkę lub liście sałaty (będzie to trawka na której będą bawić się świnki). Nafaszerowane jajka kładziemy na "trawce". Jeśli nie chcą "stać" wówczas delikatnie je dociskamy do talerza lub podpieramy nóżkami zrobionymi z marchewki. Nos, uszka i ogonek możemy zrobić z marchewki. Zainstalowanie noska śwince może być problematyczne. Najlepiej na nosek uciąć grubszy plaster marchewki, wyciąć w końcówce białka mały otwór i włożyć plaster marchewki do jajka w taki sposób, aby w części wystawał poza obręb jajka. Następnie robimy dziurki w nosie świnki (wykałaczką). Uszy i ogon mocujemy poprzez wcześniejsze nacięcie białka. Oczy można zrobić z kulek czarnego pieprzu.

Bałwanki z jajek (6 szt)

Składniki:
- 6 dużych jajek
- 6 małych jajek
- ziarna pieprzu
- 1 marchewka
- patyczek do szaszłyka
- 1 nieugotowany makaron do spaghetti
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Marchewkę obraną i umytą kroimy na grube plastry i łączymy w pary mniejszy i większy plasterek. Mniejsze plasterki kładziemy na większych –będą to kapelusze. Z jajek odcinamy górną i dolną część. Każde jajko przebijamy patyczkiem do szaszłyka, w celu zrobienia otworu na makaron. Tak samo robimy z kapeluszami.

Następnie wbijamy w duże jajko spaghetti a na niego małe jajko. Na samym końcu wbijamy na makaron krążki marchewki i odcinamy wystającą nad marchewkę część makaronu. Końcówką patyczka robimy małe dziurki w miejscach oczu, nosa i guzików. W dziurki od oczu i guzików wkładamy ziarenka pieprzu a w dziurkę od nosa maleńki kawałek marchewki. Na koniec wbijamy z boku większego jajka gałązkę pietruszki - będzie ona robiła za miotłę.

Galaretki drobiowe w kształcie jajka

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- pół selera
- kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 ogórek kwaszony
- kukurydza
- groszek zielony
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie 2 szt., liść laurowy
- żelatyna (ilość według przepisu na opakowaniu)

Przygotowanie:
Filet z kurczaka gotujemy na małym ogniu z solą, pieprzem, selerem, porem, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym. Ugotowany filet studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę wycinamy dekoratorem w gwiazdki, lub kroimy w kostkę. Ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy. Z surowych jajek odcinamy końcówkę skorupki z węższej strony. Skorupki myjemy i wkładamy do wrzątku na chwilę, skorupki układamy do wytłaczanki. Wywar (około 1 litra) doprawiamy do smaku, tak żeby był dobrze słony, ponieważ gotowy produkt podaje się na zimno a wtedy smak jest mniej wyrazisty. Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Do każdej skorupki dajemy na spód gwiazdkę z marchewki, parę ziarenek groszku i kukurydzy parę kosteczek ogórka i kawałki mięsa, można dodać także jajko na twardo (wedle upodobań).Następnie zalewamy zalewą. Tak przygotowane jajka wkładamy do lodówki zostawiamy najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem obieram ze skorupek.

Kolorowe pisanki na słodko

Składniki:
- serek wiejski Piątnica 1 szt
- galaretka czerwona (wiśniowa lub truskawkowa) 1 szt
- galaretka zielona (agrestowa lub kiwi) 1 szt
- wydmuszki z jajek 10 szt

Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy każdą w niecałej szklance gotującej wody. Po wystudzeniu mieszamy z serkiem wiejskim (do jednej galaretki 1 serek). Z surowych jajek odcinamy końcówkę skorupki z węższej strony. Robimy takie otwory, żeby można było swobodnie wlać przez lejek. Skorupki myjemy i wkładamy do wrzątku na chwilę, skorupki układamy do wytłaczanki. Wlewamy do „wydmuszek” przygotowaną galaretkę z serkiem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnie obieramy ze skorupek i podajemy w całości lub można pokroić na połówki i udekorować kolorowymi posypkami, koralikami.

Słodkie jajeczka

Składniki:
- 25 dag masła
- szklanka mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag kaszy manny
- 10 dag biszkoptów
- 5 dag wiórków kokosowych
- do dekoracji: cukier puder, posypki, wiórki kokosowe, suszone owoce, rodzynki

Przygotowanie:
Gotujemy mleko z cukrem i masłem, wsypujemy kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotujemy kilka minut, mieszając, następnie odstawiamy do przestygnięcia, potem dodajemy utarte lub pokruszone biszkopty, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy jajeczka. Dekorujemy.

Wszystkim czytelnikom życzę ciepłych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz pysznych i zdrowych potraw na stołach.

mgr inż. Sabina Grygierek
Dietetyk

Przeczytaj także: Jajko w Wielkanocnym menu dla najmłodszych

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl