banner

Menu dla maluchów - co warto przygotować

Autor: Sabina Grygierek

Planując menu świąteczne dla najmłodszych członków rodziny, zacznijmy nie standardowo od jajek, lecz od pieczywa. Proponuję samemu upiec pyszny chleb lub bułeczki bez dodatku spulchniaczy i konserwantów. Można to zrobić w zwykłym piekarniku, wystarczy kupić mąkę do wypieku chleba, której teraz nie brakuje w sklepach.

CHLEB – jeden bochenek:

-0,5 kg mąki do wypieku chleba (najlepiej 3 ziarna: pszenna, żytnia i orkiszowa)
- 2,5 dag drożdży
- łyżeczka soli (5g)
- 370 ml wody
- można dodać ziarna słonecznika, lnu lub pestki dyni albo otręby

WYKONANIE:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i ziarna. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do mąki. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno być jak typowe drożdżowe. Zostawiamy na 20-30 min w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Po tym czasie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem (foremka prostokątna mała). Znowu zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp 230 C i pieczemy przez 30-40 minut. Po wyjęciu chleba najlepiej od razu wyjąć go z foremki i przykryć ścierką, żeby nie wysechł za bardzo jak będzie stygł.

BUŁECZKI KUKURYDZIANE- 4 szt

- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 12 łyżek otrębów owsianych nie mielonych
- 2 jajka
- 200 g serku twarogowego typu homogenizowany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

WYKONANIE:

Wszystkie składniki mieszamy mikserem kilka sekund. Jeśli wychodzi zbyt płynna konsystencja, dodajemy mąki kukurydzianej. Dużą łyżką stołową nakładamy kopczyki na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub z papierem. Na wierzch można położyć ziarna słonecznika, lnu lub pestki dyni, sezam, migdały w płatkach. Pieczemy w 180-200 oC przez 30 min.

JAJKA

Jeśli chodzi o jajka to jak najbardziej proponuję dać do spróbowania maluchom jajek przepiórczych. Taka wersja mini może się bardzo spodobać, a do tego jaja te posiadają dużą wartość odżywczą.

SERNIK

Zamiast zwykłego sernika dla dzieci proponuję babeczki serowe. Przepis jak na tradycyjny sernik, tylko, że w innej formie. Ciasto ucierane, które idzie na spód sernika wykładamy do foremek na babeczki, cienką warstwę ok. 0,5 cm. Na to wykładamy masę serową. Władamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po upieczemy możemy ozdobić polewą czekoladową, robiąc ładne wzorki.

SERNIK – 1 blacha lub 40 babeczek

SKŁADNIKI

-1-1,2 kg sera twarogowego
-10 jajek
- kostka masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- olejek cytrynowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy bądź waniliowy
- rodzynki

CIASTO UCIERANE

- 12,5 dag mąki
- 12,5 dag margaryny
- łyżka cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

WYKONANIE:

Ciasto ucierane: margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce sera twarogowego zmielonego. Z białek ubijamy pianę, do której na koniec dodajemy cukier kryształ. Pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Następnie wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek cytrynowy i mąkę ziemniaczaną.

Takie same babeczki możemy zrobić z ciasta na babkę czy drożdżowego. Jest to bardziej czasochłonne, niż upieczenie jednego dużego ciasta, ale dla dzieci na pewno bardziej atrakcyjne.

Wszystkim Rodzicom życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych.

mgr inż. Sabina Grygierek
Dietetyk

Przeczytaj także: Wielkanocna uczta

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl