banner

Kulinarne tradycje świąteczne w innych krajach

Autor: Paulina Tortyna

„Co kraj to obyczaj” dlatego na świątecznych stołach można znaleźć najróżniejsze potrawy, czasem zupełnie odmienne od tych, które są wpisane w naszą polską tradycję. Warto zapoznać się z tradycjami kulinariami innych państw, może znajdziemy dla siebie jakieś inspiracje, które będą ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego świątecznego stołu.

Anglia

Potrawy świąteczne, które pojawiają się na angielskim stole to nadziewany indyk, mince pies – babeczki z nadzieniem składającym się suszonych owoców, rodzynek, jabłek, kandyzowanych owoców, przypraw, nasączonych rumem lub brandy. Oryginalnie farsz zawierał również mięso, dzisiaj tylko odrobinę łoju. Ukoronowaniem uczty bożonarodzeniowej jest śliwkowy pudding – Christmas pudding czyli ciężkie ciasto owocowe. Tradycyjnie ugotowany pudding dojrzewał zawinięty w płótno przez kilka miesięcy, a w dniu Bożego Narodzenia ciasto odkrywano i wciskano w nie różne talizmany – np. srebrną monetę wróżącą dostatek.

Francja

Francuzi zasiadają do wieczerzy wigilijnej - reveillon, dopiero po pasterce. Na stole pojawiają się ostrygi, gęsie wątróbki, boudin blanc (biała kaszanka). Głównym daniem jest indyk nadziewany farszem z mięsa cielęcego, wieprzowego, wątróbki i serca indyka, cebuli, zielonej pietruszki i tymianku oraz bułki namoczonej w mleku. Na deser serwuje się trufle czekoladowe lub „Polano Bożego Narodzenia” – czyli grubą roladę posmarowaną i polaną czekoladą.

Portugalia

W czasie Bożego Narodzenia dzieli się między wszystkich bolo do rei – ciasto królewskie. Ta osoba, która otrzyma kawałek, w którym oprócz rodzynek i orzechów znajduje się ziarenko bobu, jakaś mała ozdoba lub zabawka, może się poczuć wybrańcem losu. Za rok jednak, musi podarować takie ciasto wszystkim innych współtowarzyszom.

Hiszpania

Wśród hiszpańskich bożonarodzeniowych smakołyków można wyróżnić yemas – słodkie kuliste pralinki przygotowane z żółtek i cukru, tocino de cielo – praliny niebiańskie oraz turrones przygotowane z prażonych migdałów, miodu i cukru.

Niemcy

Na północy kraju dużą popularnością cieszy się karp przyrządzany na wiele sposobów, natomiast na południu podaje się gęś, kaczkę lub dziczyznę. Głównym posiłkiem jest świąteczne śniadanie podawane 25 grudnia. Na stole pojawiają się wówczas rozmaite wędliny wieprzowe, pieczona gęś nadziewana kasztanami lub owocami albo królik z domowymi kluseczkami. Jeśli chodzi o słodkości to popularne są wyroby z marcepanu i pierniki. W Alzacji piecze się duże ilości kruchego i półkruchego ciasta z suszonymi owocami, które podaje się przed pasterką z grzanym winem domowej roboty.

Szwecja

Na stole wigilijnym pojawiają się ryby (dorsz, łosoś, śledź), szynki zapieczone w musztardowym sosie, pasztety, galareta z nóżek, żeberka na zimno, dziczyzna, (łoś lub ren), faszerowana kaczka. Wszystko podawane jest z ziemniakami, gotowanym jarmużem i buraczkami na zimno. Tradycyjną potrawą szwedzką są również kuliste kotleciki mielone, cieniutkie parówki, biała kiełbasa i słynna zapiekanka ziemniaczana zwana „pokusą Janssona”. Nie może zabraknąć również tradycyjnego napoju alkoholowego Glogg, podawanego na ciepło.

Dania

Według tradycji pierwszym wigilijnym daniem jest ryż z cukrem i cynamonem, z dodatkiem masła, zalany ciemnym, bezalkoholowym piwem. Drugie danie to najczęściej gęś nadziewana jabłkami i śliwkami, podawana z ziemniakami, gotowaną w czerwonym winie czerwoną kapustą i ostrym sosem. Na deser podaje się szarlotkę, placek z kruszonką albo galaretkę z czerwonych porzeczek. W Dani tak jak w całej Skandynawii również dużą popularnością cieszy się wzmocnione wino korzenne (występujące pod dwoma nazwami Glogg i Skrub).

mgr inż. Paulina Tortyna
Dietetyk

Przeczytaj także: Zdrowe potrawy świąteczne dla dzieci

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl