banner

Jajka nie tylko w okresie Świąt Wielkiej Nocy

Autor: Aleksandra Reyer

Jajka powinny znaleźć się w każdym prawidłowo zbilansowanym jadłospisie nie tylko w okresie Wielkanocy, ale również w codziennej diecie. Przemawia za tym ich bardzo wysoka wartość odżywcza. Istnieje wiele przepisów na ich przyrządzenie, więc nie musimy mieć obaw, że szybko się nam znudzą.

Przez długi czas jajka uważano za niezbyt zdrowe za sprawą sporej zawartości cholesterolu (ok.180mg w 1 jajku). Uważano, że jego nadmiar prowadzi do rozwoju miażdżycy. Wraz z upływem lat i zwiększającą się ilością badań uczeni odkryli, że obecna w jajkach lecytyna przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Naukowcy doszli również do wniosku, że do powstania miażdżycy bardziej niż nadmiar cholesterolu w diecie przyczyniają się nasycone kwasy tłuszczowe. Jedno jajko zawiera ich natomiast tylko ok. 1,5g, a oprócz tłuszczów nasyconych posiada też tłuszcze jedno- i wielonienasycone omega-3 i omega-6. Należy pamiętać, że jajka są znakomitym źródłem białka – jedno zawiera ponad 6 gram białka o wysokiej wartości biologicznej. Jako jedyne produkty spożywcze dostarczają nam pełnego kompletu aminokwasów egzogennych (tych, których organizm sam nie potrafi zsyntetyzować) w optymalnych proporcjach. Ponadto jajka są także bardzo dobrym źródłem witamin (rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E oraz nierozpuszczalnych w tłuszczach z grupy B) i składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo). Jak więc widzimy korzyści płynące ze spożywania jajek są nie do przecenienia.

Każde jajko sprzedawane w sklepie powinno być oznakowane ciągiem znaków: cyfr i liter. Pierwsza cyfra jest najważniejsza, gdyż oznacza typ chowu kur. Spotkamy się z cyframi:

0 – jajka z chowu ekologicznego. Kura jest hodowana w tradycyjny sposób, ma dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu

1 – jajka z chowu na wolnym wybiegu. Kura jest hodowana w warunkach częściowo otwartych. Zamykana dopiero na noc.

2 – jajka z chowu ściółkowego. Kura jest hodowana w zamknięciu, ale może poruszać się swobodnie.

3 – jajka z chowu klatkowego. Kura jest hodowana w niewielkiej klatce razem z innymi kurami, nie może swobodnie się poruszać.

Dalej, na stemplu znajdują się litery oznaczające kraj, z którego jajko pochodzi, a następnie cyfry mówiące kolejno o województwie, powiecie, o zakresie działalności i dokładnym kodzie fermy.

O tym, czy jajka są świeże już na pierwszy rzut oka w sklepie powie nam jednolita, gładka, matowa skorupka, bez plamek i spęknięć (jej kolor jest kwestią genetyczną). W domu natomiast możemy wykonać prosty test wkładając jajko do garnka z wodą. Świeże będzie leżało na dnie, a po rozbiciu zobaczymy gęste białko, które nie rozlewa się oraz lśniące i wypukłe żółtko.

Jajka są proste w przygotowaniu, smaczne, pełne składników odżywczych, a także bardzo sycące. Jedna sztuka dostarcza ok.70kcal. Korzystajmy z tych dobrodziejstw i urozmaicajmy jadłospis jajkami. W czasie Wielkanocy na pewno nie zabraknie ich na naszym stole. Nie rezygnujmy z nich jednak także, gdy skończy się okres świąteczny. Pamiętajmy jedynie, że dla zdrowej osoby wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) limit tygodniowy to 3-4 jajka (łącznie z tymi, które znajdą się w panierce kotleta, czy kluskach).

mgr Aleksandra Reyer
Dietetyk

Przeczytaj także: Wielkanocne zwyczaje kulinarne dawniej i dziś

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl