banner

Jaja w diecie niemowląt i dzieci

Autor: Sylwia Pacyna

Od kiedy możemy wprowadzać jajka w diecie niemowląt?Jakie jaja wybrać?

Symbolem zbliżających się świąt Wielkanocnych są przede wszystkim jaja. Podawane pod różną postacią- na twardo, faszerowane, tradycyjne z majonezem i szczypiorem, są zjadane w tym okresie w niemałych ilościach.

Czy dzieci poniżej pierwszego roku życia mogą cieszyć się razem z dorosłymi smakiem jajek przy Wielkanocnym stole?

Oczywiście, że tak. Jajka w diecie niemowląt mogą pojawić się na początku rozszerzania diety. Najlepiej aby były to jajka na twardo, pokrojone w małe kawałki, tak aby dziecko nie miało problemu ze zjedzeniem.

Jeśli jajka to jakie?

Najlepiej aby były to jajka od kur z wolnego wybiegu, tych od kur z chowu klatkowego powinniśmy unikać. Jak zatem rozpoznać w sklepie skąd pochodzą jaja?

Każde jajko ze sklepowej półki ma na swojej skorupce pewien ciąg liczb. Pierwsza z nich oznacza sposób chowu kur. Zasada jest prosta: im liczba niższa tym jajko jest lepsze. Oto wyjaśnienie, co oznaczają poszczególne numery:

0 – jaja pochodzące od kur z chowu ekologicznego. Oznacza to, że kury te są karmione paszą ekologiczną, mogą bez ograniczeń spożywać świeżą trawę i korzystać w pełni ze świeżego powietrza.

1 – jaja pochodzące o kur z wolnego wybiegu, czyli takich które mają możliwość wychodzenia z klatki, skubania świeżej trawy. Jajka te są bardziej wartościowe niż te opisane poniżej, jednak należy mieć na uwadze, że kury karmione są w głownie mierze paszą.

2- jaja od kur z chowu ściółkowego. Kury te karmione są paszą, mają o wiele mniej swobody ruchu od kur z wolnego wybiegu.

3- jaja najgorszej jakości pochodzące od kur z chowu klatkowego. Kury spędzają całe swoje życie zamknięte w klatkach, nie mają możliwości wyjścia na świeże powietrze. Karmione są paszą, często z dodatkiem hormonów wzrostu oraz antybiotyków.

Wybierając jajka w sklepie nie dajmy się zmylić opakowaniem na którym widnieje kurka dziobiąca zieloną trawkę, zawsze sprawdzajmy jaki pierwszy numer został umieszczony na skorupce.

Jajko podawane niemowlakom powinno być ugotowane na twardo, serwowane bez dodatku tłustego majonezu oraz soli. Chcąc urozmaicić maluchowi wielkanocne jajo, możemy przygotować farsz na bazie żółtka i umieścić go w białku jaja.

Oto przepis na jajka faszerowane na „zielono”:

Składniki:

• 2 żółtka
• 1 łyżeczka ugotowanego zielonego groszku
• 1 pomidorek koktajlowy
• ½ łyżeczki jogurtu naturalnego

Wykonanie: Pomidorki obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i nałożyć do środka ugotowanych białek.

Jajka są wartościowym produktem, dlatego warto aby gościły w menu niemowląt i dzieci nie tylko od święta. Jaja są źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu. Znajdziemy w nich również nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3, a konkretnie kwas dokozaheksaenowy, który wspomaga prace układu nerwowego. Jaja zawierają wszystkie witaminy potrzebne do wzrostu i rozwoju (za wyjątkiem witaminy C). Żółtko jaja jest bogate w luteinę i zeaksantynę, które wspomagają proces prawidłowego widzenia oraz rozwój narządu wzroku. W jajku znajdziemy również żelazo- składnik bardzo ważny dla układu krwionośnego.

Sylwia Pacyna
Dietetyk

Przeczytaj także: Menu dla maluchów - co warto przygotować

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl