banner

Grzyby w diecie 3 letniego dziecka

Autor: Magdalena Uchman

Witam, Czy 3 letnie dziecko może jeść w święta potrawy z grzybami? Mam na myśli kapustę z grzybami czy np. pierogi. Będę wdzięczna za odpowiedź. Magda.

Ogólnie według zaleceń wielu ekspertów z dziedziny żywienia dzieci przed trzecim rokiem życia raczej odradza się podawanie dziecku grzybów. Jeśli Pani dziecko ma już ukończone 3 latka myślę, że można spróbować je dziecku podać. Ważne aby przestrzegać pewnych warunków. Po pierwsze małemu dziecku nie można podać dużej ilości grzybów. Na prawdę mała porcja grzybów (zresztą jeśli grzyby będą z kapustą to i tak nie będzie ich tam wiele) nie powinna dziecku zaszkodzić. Poza ograniczoną ilością istotne jest aby były pokrojone na małe kawałki lub drobno rozdrobnione.

Grzyby są ciężkostrawne, ze względu na zawartość chityny, która nie jest trawiona przez enzymy trawienne człowieka, mogą zalegać w żołądku. Z tego względu nie należy podawać dziecku całych grzybów, czy też w dużych kawałkach ponieważ może niedokładnie je pogryźć i ból brzucha gotowy.

Inny element od którego powinno się w ogóle zacząć to nasza pewność co do gatunków grzybów. Najlepiej używać tych zbieranych samemu i to tylko tych co do których ma się 100% pewność, że nie są trujące. W związku z tym odradzam kupowanie grzybów suszonych czy to w paczkach, czy na bazarach, ponieważ trudno wtedy rozpoznać jaki to rodzaj grzybów, a nie wiadomo czy zbieracz posiadał jakąkolwiek wiedzę na temat grzybów. Jeśli zbieramy samemu grzyby to mamy pewność, że nie zostały zbierane przy ruchliwych drogach czy z terenów zanieczyszczonych, ponieważ nie należy zapomnieć, że grzyby „dobrze” chłoną zanieczyszczenia z powietrza czy kumulują metale ciężkie.

Grzyby nie stanowią produktu o istotnych walorach odżywczych, natomiast mogą stanowić miłe urozmaicenie diety. Do tej pory grzyby uznawano jako składnik wyłącznie wzbogacający smak potraw, nie wnoszący żadnych wartości odżywczych do przygotowanej potrawy. Ostatnio dużo zaczęto mówić o tym, że grzyby zawierają witaminy, składniki mineralne oraz białko i doskonale uzupełniają dietę właśnie w te składniki. Moim zdaniem nie powinno się traktować grzybów jako pełnowartościowego produktu spożywczego. Może i zawierają składniki mineralne i witaminy, nic w tym dziwnego bo są one zapewne niezbędne grzybom do wzrastania, jednak są to dość małe ilości, chociaż niekiedy większe niż popularnych u nas warzywach. Podobnie z białkiem w grzybach zawartość w suchej masie może wydawać się dość duża, jednak świeże grzyby zawierają dużo wody co nieco fałszuje te wyniki. Poza tym białko grzybów jest niepełnowartościowe i nigdy nie dorówna chociażby białku soi, a o białku mięsa nie wspominając. Za niską wartością odżywczą przemawia również ich ciężkostrawność i długie zaleganie w żołądku. Dlatego nie powinny być stałym elementem codziennej diety, jednak spożywając je z pewnością dostarczymy sobie składników odżywczych w nich zawartych.

Jak widać grzyby mają zarówno wady i zalety. Na pewno nie warto z nich całkowicie rezygnować i warto również zaznajomić dzieci ze smakiem grzybów jednak należy to robić umiejętnie, stopniowo, w ograniczonych ilościach i z całkowitą pewnością co do rodzaju grzybów. Wtedy na pewno dziecku nie zaszkodzą.

mgr Magdalena Uchman,
Dietetyk

Przeczytaj także: Smaczne i zdrowe przepisy świąteczne dla dzieci w wieku 1-3

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl