banner

Dziecko na wieczerzy wigilijnej

Autor: Anna Baczyńska

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak zaczniemy świętować przy dźwięku kolęd te niezwykłe narodziny, usiądziemy przy wigilijnym stole. O ile dorośli nie mają problemu z zjedzeniem tak dużej uczty, to większość tradycyjnych potraw wigilijnych nie jest odpowiednia dla naszych pociech. Układ pokarmowy małego dziecka nie jest w stanie poradzić sobie z tak ciężko strawną kuchnią polską.

Jakie potrawy zatem możemy podać dziecku, jak zmodyfikować te tradycyjne dania, aby dziecko mogło zasmakować podobnych potraw, ale dostosowanych do jego małego przewodu pokarmowego?

Opłatek – opłatkiem możemy podzielić się z dzieckiem, które ukończyło już 5 miesiąc życia. W tym miesiącu zaczynamy wprowadzać gluten do diety dziecka, a ponieważ opłatek składa się z mąki pszennej, niemowlę może go skosztować na wigilii. W niektórych regionach Polski opłatek macza się w miodzie – pamiętajmy jednak, że miód oraz wszystkie potrawy, które miód zawierają możemy podać dopiero po ukończeniu 1 roku życia. Miód może zawierać w swoim składzie bakterie jadu kiełbasianego, które w układzie pokarmowym dziecka produkują groźne dla zdrowia i życia toksyny.

Barszcz – tradycyjny barszcz na wywarze rybnym z przyprawami i octem nie będzie odpowiedni dla małego dziecka. Jednak nie musi ono rezygnować z tej zwyczajowej potrawy – wystarczy przygotować dziecku zupkę krem z buraczków z dodatkiem marchewki i jabłek – sprawdzi się idealnie.

Uszka, pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa – kapusta kiszona zawiera duże ilości soli i powoduje uporczywe wzdęcia, dlatego nawet dzieci, które ukończyły 1 rok życia mogą spożywać jej tylko niewielkie ilości. Jeśli chodzi o grzyby leśne, możemy podać je dziecku dopiero po 10 roku życia. Dlaczego? Ponieważ grzyby są bardzo ciężko strawne. Poza tym świat grzybów jest tak zróżnicowany, że nie zawsze możemy mieć 100% pewność, że dany grzyb nie jest trujący. Organizm dziecka jest tak mały, że nawet niewielkie dawki toksyn pochodzących z grzybów mogą mieć fatalne skutki dla zdrowia i życia dziecka. Dlatego na wigilii, jak również poza nią należy zrezygnować z podawania dzieciom grzybów leśnych. Jeśli chcemy podać dziecku pierogi możemy przygotować gotowane pierogi z owocami lub z serem (nabiał wprowadzamy do diety dziecka od 11 miesiąca życia), a w pierwsze święto np. pierogi z dobrej jakości chudym mięsem.

Ryba – jak najbardziej możesz podać dziecku rybę już od 6 miesiąca życia. Jednak duże znaczenie ma jakość i sposób jej przyrządzenia. Tradycyjnie smażony karp nie jest odpowiedni dla małego dziecka. Najlepiej sprawdzi się filet z dorsza gotowany na parze. Będzie to danie łatwo strawne z małą ilością tłuszczu, a z dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega 3. Pamiętajmy także o tym, aby przed podaniem dokładnie sprawdzić czy w kawałku ryby przeznaczonej dla dziecka nie ma ości.

Groch / fasola z kapustą – to dania bardzo ciężko strawne, zwłaszcza, że zazwyczaj przygotowywanie są na bazie zasmażki. Niejednokrotnie dorośli mają kłopoty żołądkowe po zjedzeniu takich dań, więc tym bardziej maluch nie powinien ich spożywać.

Kluski z makiem / kutia – masa makowa, która pełni podstawę obu tych dań jest ciężko strawna, zawiera miód, duże ilości bakalii, w tym także orzechy, dlatego dania z masą makową mogą spożywać dzieci, które ukończyły już 2 latka, a tradycyjnej kutii mogą spróbować dzieci powyżej 5 roku życia.

Ciasta – dzieci nie powinny jeść ciast, które zawierają duże ilości cukru, utwardzane tłuszcze roślinne (margaryny w kostkach), śmietanę czy kremy. Bezpieczny dla niemowląt jest biszkopt, który można samemu przygotować w domu. Dzieci powyżej 1 roku życia mogą spróbować niewielkich ilości ciast takich jak sernik czy ciasto drożdżowe z owocami.

Anna Baczyńska
Dietetyk

Przeczytaj także: Dania wigilijne dla małych dzieci

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl