banner

Dania wigilijne dla małych dzieci

Autor: Beata Smulska

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to szczególny i magiczny czas, dla dorosłych i dla dzieci. Ubieramy choinkę, dekorujemy dom, przygotowujemy mnóstwo potraw, a pod choinką znajdujemy prezenty. Również dla małego dziecka jest to szczególny czas – zapach choinki, kolorowe bombki, zapach pierniczków i pasztetów w kuchni. Dzieci – przedszkolaki też przeżywają ten czas inaczej – w grupie rówieśników, z panią wychowawczynią, uczą się kolęd i przygotowują jasełka na występ dla rodziców, ubierają choinkę.

Warto sprawić, by wigilia małego dziecka była niezwykła także pod względem smaków, a do tego kształtowała jego zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Nie trzeba na pewno gotować podwójnie, można włączyć dziecięce pozycje do dorosłego menu albo nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne świąteczne dania. Należy pamiętać jednak, żeby jadłospis przewidziany dla dziecka uwzględniał jego wiek i zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.

Dania wigilijne dla rocznego dziecka

Specjalnie dla dziecka w tym wieku można przygotować lekkostrawną wersję pierożków. W wersji z białym serem lub owocami, a nie z kapustą i grzybami jak dla dorosłych, z pewnością przypadną dziecku do gustu. Świąteczną atmosferę pomoże wam też z pewnością stworzyć przetarte, upieczone jabłuszko, dodane np. do ryżu czy kaszy jaglanej.

Nie należy podawać dziecku tradycyjnego karpia. Nie dość, że zawiera dużo drobnych ości, to jeszcze zazwyczaj trafia na nasz wigilijny stół w wersji smażonej. W posiłku dziecka można zastąpić karpia świeżymi filetami z ryb morskich, świetnie sprawdzi się na przykład łosoś lub dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Można też bez obaw podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Należy tylko pamiętać, aby z ryby, którą będzie jeść dziecko, dokładnie usunąć ości.

Dania wigilijne dla dwulatka

Dietę dwulatka można wzbogacić o jeszcze inne świąteczne przysmaki. Oczywiście w niewielkich ilościach i przygotowane specjalnie z myślą o dziecku – z ograniczoną zawartością cukru. Można podać dziecku kawałek sernika, ale bez dodatku orzechów (do trzeciego roku życia mogą powodować alergie, więc należy ich unikać w diecie dziecka), które można zastąpić na przykład owocami suszonymi – rodzynkami, morelami. Zima to sezon na cytrusy, które zawierają dużo witamin i też mogą znaleźć się w diecie dziecka. Dwulatkowi można też dać spróbować pachnących, domowych pierniczków, oczywiście bez dodatku orzechów. Z dużym prawdopodobieństwem nasz maluch pomoże nam ich ozdabianiu.

Dania wigilijne dla trzylatka

Może nam się czasem wydawać, że nasze trzyletnie dziecko je już to samo, co dorośli, ale niestety tak nie jest. Jego układ pokarmowy nadal nie jest przystosowany do wszystkich, szczególnie ciężkostrawnych pokarmów. Nadal nie powinno jeść grzybów i ich przetworów (pierogów i pasztecików z farszem grzybowym, wigilijnej zupy grzybowej). U małego dziecka mogą one powodować poważne problemy z brzuszkiem. Jeśli dziecko bardzo lubi wigilijną kapustę, pamiętać należy, aby doprawić ją suszoną śliwką i kminkiem; dzięki nim będzie mniej ciężkostrawna. Nasz trzylatek może oczywiście zjeść z nami barszcz czerwony, rybę gotowaną z warzywami (uważajmy na ości!), napić się kompotu z suszu, zjeść pierniczka czy kawałek sernika. Na pewno z przyjemnością i wielkim zaangażowaniem pomoże nam w ozdabianiu pierniczków, robieniu domowych ozdób choinkowych (łańcuchów, bombek ze styropianu, malowaniu orzechów włoskich) i ubieraniu choinki.

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Ciasta na świątecznym stole ciężarnej

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl