Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Zalecane produkty w diecie dla dzieci: 1,5 - 3 lat

  • Dzieciom do 4 roku życia nie należy podawać potraw i produktów tłustych oraz zbyt ostrych, do których należą: tłustego mięsa, wędlin, bigosu, flaków, smalcu, majonezu, pełnotłustej śmietany, marynat octowych, musztardy, ketchupu, ciastek z kremem i innych słodyczy mających w swoim składzie duże ilości kremu i czekolady.
  • Dzieciom do 4 roku życia należy umiarkowanie podawać potrawy smażone, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
  • Należy unikać podawania dzieciom produktów ciężkostrawnych i gorzkich (np. grzyby), drażniących przewód pokarmowy niewykształcony w takim stopniu jak u osób dorosłych.
  • Należy ograniczyć dodawania soli i cukru do potraw przygotowywanych dla dzieci.
  • Warzywa strączkowe, wprowadzone w 1 roku życia (soja, fasola, groch, soczewica, cieciorka), podajmy nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Zaczynamy od świeżych warzyw strączkowych takich jak groszek zielony, groszek cukrowy, gotowany bób bez skórki.
  • Owoce morza można podawać dziecku po 1 roku życia, ze względu na ryzyko alergii pokarmowej oraz stałą konsystencję.
  • Przyrządzając potrawy dla dzieci należy unikać gotowych sosów, mieszanek przyprawowych, bogatych w sztuczne konserwanty i glutaminian sodu, odpowiadających za reakcje alergiczne u maluchów.
  • Kostki rosołowe bez dodatku glutaminianu sodu i sztucznych konserwantów, tak jak i domowy rosół/ wywar z mięsa można podawać małym dzieciom po 10 miesiącu życia.
  • Należy unikać wędzonych ryb i wędlin z uwagi na dużą zawartość soli. Takie produkty wprowadzamy według uznania po 1 roku życia.