Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Informacje żywieniowe dla dzieci: 1,5 - 3 lat

Dziecko w tym okresie życia potrzebuje szczególnej opieki rodziców. Staje się silniejsze i bardziej samodzielne, jednak mimo to jest całkowicie od nich zależne, także w kwestii odpowiedniego odżywiania. Właściwe żywienie dziecka wpływa na jego rozwój fizyczny i umysłowy, który w dużym stopniu przypada na wiek od 1,5 do 3 lat.

Maluch staje się bardziej ruchliwy i ciekawy świata, dlatego jego koncentracja jest rozproszona i trudno ją skupić na konkretnej czynności np. jedzeniu. Spróbuj zainteresować dziecko jedzeniem.

  • Przede wszystkim nie karm go podczas oglądania ulubionej bajki. Jest to znaczne ułatwienie dla rodziców, jednak nie uczy to dziecka odpowiednich nawyków żywieniowych. Maluch powinien być skoncentrowany na czynności jedzenia, a nie na telewizji. Dzięki temu, od początku nauczysz go, co jest zdrowe i nie będziesz miała problemów w wieku późniejszym.
  • Zachęcaj swoją pociechę do zdrowych pokarmów poprzez opowiadanie mu o nich bajek, czy ciekawostek np. czy wiesz, że kalafior jest dużym kwiatem, który uwielbia pić wodę i rośnie w ogródku Twojej babci, po to, abyś Ty mógł go zjeść na obiadek?
  • Posiłki powinny być interesujące i ładnie podane. Dbaj o odpowiednią kolorystykę i ciekawą aranżację produktów na talerzu. Talerze i posiłki na nich podawane o kolorystce ciepłej- czerwień, żółć, zieleń, pomarańcz- zachęcają do jedzenia, natomiast te w kolorach ziemnych zmniejszają apetyt. Wiele pomysłów dotyczących ciekawych dekoracji na talerzu najdziesz w książkach kucharskich dla dzieci lub w internecie.
  • Dbaj o różnorodność podawanych posiłków. Na pierwsze danie-zupę i na drugie danie staraj się serwować dania w innym kolorze i smaku. Gdy dziecko zje zupę pomidorową z makaronem, niechętnie sięgnie po sphagetti z sosem pomidorowym i mięsem z indyka.
  • Nic na siłę. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia, gdy nie ma na to ochoty lub, gdy coś mu wyjątkowo nie smakuje. Jeśli jednego dnia ominie posiłek lub nawet dwa, następnego z pewnością to nadrobi. Dlatego nawet przy nieodpowiedniej ilości zjednanych posiłków w ciągu dnia, nie dokarmiaj dziecka w między czasie. Kształtuje to niezdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości mogą doprowadzić do nadwagi czy otyłości.
  • Jeśli dziecko jest „niejadkiem” i przez długi czas (3 miesiące) nie przybiera na masie ciała, należy skonsultować się z lekarzem.
  • W wieku 1,5 roku należy już podawać produkty o różnej konsystencji, a nie wyłącznie papkowate. Należy również odstawić butelkę ze smoczkiem i przyzwyczaić dziecko do gryzienia i żucia. Jest to bardzo ważne ze względu na prawidłowy rozwój uzębienia i szczęki.
  • Potrawy dla dzieci powinny mieć wyraźny smak. Można używać przypraw naturalnych takich jak: szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek, chrzan, kminek, majeranek, oregano, bazylia. Potrawy można również skrapiać sokiem z cytryny, olejem rzepakowym bezerukowym, słonecznikowym czy oliwą z oliwek.
  • Należy unikać potraw tłustych i zbyt ostrych. Powinno się ograniczać potrawy smażone.
  • Należy również unikać potraw ciężkostrawnych (bigos, smażone mięso, duże ilości grzybów i inne).
  • Powinno się ograniczać dziecku podaż soli i cukru oraz produktów w nie bogatych (napoje słodkie i gazowane, słodycze, słone przekąski, sos sojowy i inne)
  • Produkty podawane dziecku powinny być świeże i zdrowe, najlepiej z upraw ekologicznych.
  • Warzywa i owoce powinny być różnorodne, aby ograniczyć podaż ewentualnych pestycydów i środków ochrony roślin. Powinny być także obrane, ponieważ pod skórką znajduje się nie tylko duże ilości zdrowych witaminy i składników mineralnych, ale i szkodliwych substancji stosowanych w celu ochrony roślin przed insektami i chorobami.
  • Wszystkie produkty używane do sporządzania potraw dla maluch powinny być starannie myte i poddawane odpowiedniej obróbce.
  • Tłuste kawałki mięsa powinny być usuwane, a lekko zgnite warzywa czy rośliny w ogóle nie mogą być podawane dziecku. Ryby należy wybierać młode, świeże i pozbawione ości.
  • Do picia warto podawać dziecku wodę niegazowaną, herbatki owocowe, ziołowe, soki pomarańczowe 100% lub warzywne przeznaczone dla dzieci. Codziennie maluch powinien wypijać około 1 l na 10 kg masy ciała.
  • Prawidłowa dieta dla dzieci w wieku 1,5-3 lata powinna dostarczać: warzyw (także strączkowych) i owoców do każdego posiłku, produktów zbożowych z pełnego ziarna, mleka i produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu, olejów roślinnych lub miękkich margaryn o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i trans, ryb ( 2 razy w tygodniu), chudego mięsa, drobiu (bez skóry) i produktów mięsnych o zmniejszonej zawartości tłuszczu.