banner

Kabaczek faszerowany

Autor: Aleksandra Kilen

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Kabaczek faszerowany

Składniki

Nazwa Ilość
100g mielonego mięsa drobiowego 1 szt
2 pomidory 1 szt
Kulki sera mozarella 0,5 szt
Pół torebki brązowego ryżu 1 szt
Kabaczek 1 szt
Sól, pieprz 1
Natka pietruszki 0,5 szt
Tymianek 1 łyżka

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ugotować ryż, usmażyć mięso i wymieszać z ryżem.
    2. Dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki, zioła i sól.
    3. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ z pestkami.
    4. Napełnić kabaczka mięsem z ryżem. Posypać startym serem mozarella, skropić oliwą.
    5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać niewielką ilością wrzącej wody, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    6. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż kabaczek będzie miękki. Gdyby wierzch szybko się zrumienił, przykryć folią aluminiową.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.