banner

Propozycje śniadań i kolacji w alergii na białko mleka krowiego

Autor: Agnieszka Daria Kula

Witam, mam 2 letnią córkę, która jest alergikiem. Nie mam pojęcia co mam jej podawać na śniadanie i kolację, aby było urozmaicone. Kanapki z wędliną czy parówki nie da się jeść cały czas. BŁAGAM O POMOC.

Witam, w większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia. Bardzo ważne jest jednak rygorystyczne przestrzeganie diety eliminacyjnej. Należy mieć na względzie, że nawet niewielka ilość alergenu jest szkodliwa dla dziecka i może zaprzepaścić cały trud włożony w stosowanie diety. Proszę zatem zawsze uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i kontrolować skład kupowanej żywności. Jeżeli nie będzie znała Pani dokładnego składu produktu, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Dieta eliminacyjna powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla rosnącego organizmu dziecka. Wyeliminowane mleko należy więc zastąpić mieszanką mlekozastępczą opartą na hydrolizatach kazeiny lub na hydrolizatach serwatkowych. O wyborze mieszanki leczniczej zawsze decyduje lekarz i nie należy wprowadzać na własną rękę żadnych zmian.

Na śniadanie czy kolację może Pani przygotować dziecku:

• kaszki na bazie hydrolizatu, np. kukurydzianą, ryżową z dodatkiem świeżych i/lub suszonych owoców, pestek dyni i słonecznika
• poza tym można podać dziecku naleśniki, omlet, placuszki do wyboru z owocami, warzywami, farszem warzywno-mięsnym
• kanapki z pastą jajeczną
• kanapki z pastą rybną, rybno-jajeczną (np. pasta z makreli, pasta jajeczna z tuńczykiem)
• sałatki z dodatkiem jajka, mięsa lub ryby
• warzywa faszerowane ryżem z dodatkiem mięsa, np. papryka/pomidor faszerowany ryżem.

Zachęcam do samodzielnego pieczenia mięsa i podawania dziecku do kanapki zamiast wędlin, w których jest mnóstwo soli i konserwantów. Parówki mogą być spożywane jedynie od czasu do czasu. Są one produkowane z najniższej jakości mięsa, zawierają dużo tłuszczu, soli i innych chemicznych dodatków, których w diecie dziecka powinno być jak najmniej.

Propozycję na śniadania i kolacje

Roladki z łososiem i sałatką

Składniki

• gotowana szynka - 1 plaster
• łosoś- 15g
• pomidorki koktajlowe 1-2 szt.
• jajko-1/2 szt.
• miks sałat
• groszek, fasola, kukurydza
• oliwa
• sól i pieprz

1. Jajka należy ugotować na twardo, po ostudzeniu obierać ze skorupki i pokroić w kosteczkę.
2. Łososia pokroić na małe kawałeczki. Sałatę po umyciu i osuszeniu połączyć z groszkiem, kukurydzą, fasolą, pomidorami, połowę łososia pokrojonego w kawałki. Dodać oliwę z oliwek majonez i wymieszaj przypraw sałatkę do smaku.
3. Na plastrze szynki ułożyć sałatkę i zwinąć w rulonik. Podawać na liściach sałaty z pieczywem.

Sałatka z tuńczyka

Składniki

• tuńczyk 30g
• ugotowane jajko na twardo i pokrojone na plasterki
• mandarynka
• 3 oliwki
• sok z cytryny
• sos sojowy
• świeżo zmielony pieprz

1. Tuńczyka, mandarynki i oliwki odsączyć z zalewy. Rozdrobnić tuńczyka. Pokroić oliwki i jajka w plasterki.
2. Połączyć sok z cytryny, sos sojowy i pieprz. Wymieszać pozostałe składniki. Podawać z pieczywem.

Placuszki z jabłkiem

Składniki

• jabłko 2 szt.
• mąka kukurydziana- ¾ szkl.
• mąka pszenna- 1 szkl.
• preparat mlekozastępczy- 10 miarek
• woda
• olej
• cukier-3 łyżeczki

1. Preparat mleko zastępczy należy przygotować wg opisu na opakowaniu.
2. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodając jabłko pokrojone w cienkie plasterki.
3. Placuszki smażyć na patelni teflonowej.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Pomysły na śniadania bez chleba

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.