Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Akceptujemy płatności kartami Visa, MasterCard, przelewy itp

Bezglutenowe wypieki

Autor: Marta Hyla

Dziecko na diecie bezglutenowej pozbawione jest przyjemności spożywania tradycyjnych ciast i ciasteczek, bazujących w głównej mierze na mące pszennej. Dozwolone łakocie to przede wszystkim galaretki, kisiele i budynie przygotowane z użyciem mąki ziemniaczanej, landrynki, dżemy i miód. Asortyment dosyć okrojony, ale przy odrobinie chęci można go urozmaicić i upiec dla naszego dziecka bezglutenowe ciasto. Na rynku spożywczym możemy znaleźć mąki bezglutenowe, w których skład wchodzą m.in. skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Kupując proszek do pieczenia zwróćmy również uwag ę na to, aby był on produktem bezglutenowym, gdyż zwykle proszki do pieczenia zawierają dodatek mąki pszennej.

Przepisy:

Ciasto kokosowe

Składniki:

• Mąka bezglutenowa 2 szklanki
• Wiórki kokosowe ½ szklanki
• Jajka 5 sztuk
• Cukier 1 szklanka
• Olej ¾ szklanki
• Bezglutenowy proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• Czekolada mleczna ½ kostki

Wykonanie:

Zmiksować całe jaja, olej i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z jajek, oleju i cukru, ciągle miksując. Pod koniec dodać wiórki kokosowe. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wlać do niej surowe ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 50 min. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną na parze czekoladą mleczną.

Truskawkowy biszkopt

Składniki:

• Mąka ziemniaczana 1 szklanka
• Jajka 6 sztuk
• Cukier 6 łyżek
• Bezglutenowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Olej 2 łyżki
• Sok z cytryny 1 łyżka
• Truskawki 0,5 kg
• Galaretka owocowa 1 opakowanie

Bita śmietana do przełożenia biszkoptu – składniki:

• Słodka śmietanka 1 szklanka
• 1 płaska łyżeczka żelatyny
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• Zimna woda ¼ szklanki

Wykonanie:

Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać powoli cukier. Do żółtek wlać sok z cytryny, wymieszać. Sztywną pianę z białek połączyć delikatnie z żółtkami. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i otrzymaną mieszaninę dodawać stopniowo do masy jajecznej. Pod koniec dodać olej, delikatnie zamieszać. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przekroić w poprzek. Przełożyć bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać ostudzoną galaretką truskawkową. Włożyć do lodówki do czasu, gdy galaretka stężeje.

Bita śmietana:

Żelatynę rozpuścić całkowicie w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna ostygnie, ale dalej będzie mieć płynną konsystencję, należy połączyć ją z ubitą wcześniej słodką śmietanką (śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym).

Smacznego!

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Sok jedną z porcji warzyw lub owoców