Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Akceptujemy płatności kartami Visa, MasterCard, przelewy itp

Jakie produkty są bogate w żelazo?

Autor: Monika Hajduk

Do produktów żywnościowych bogatych w żelazo zalicza się:

• mięso: wołowinę, wieprzowinę, drób,

• ryby i owoce morza,

• warzywa: brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, fasola, szpinak

• pieczywo pełnoziarniste,

• jaja.

Jednak w produktach zbożowych znajdują się fityniany, w jajach fosfoproteiny, a w szpinaku – polifenole i kwas szczawiowy, które utrudniają wchłanianie żelaza. Kluczem więc jest nie tylko spożywanie produktów bogatych w żelazo, ale takie komponowanie posiłków, aby przyswajalność żelaza była jak największa.

Poniżej zamieszczam kilka praktycznych rad jak zwiększyć przyswajalność żelaza z naszej diety:

1. Nie łączyć picia herbaty ze spożywaniem posiłku, lecz spożywać ją 1-2 godziny po posiłku.

2. Dodawać do herbaty cytrusy, co zmniejsza hamujący efekt herbaty na wchłanianie żelaza.

3. Pić soki owocowe bogate w witaminę C jednocześnie ze spożywanym posiłkiem.

4. Spożywać produkty zawierające inhibitory wchłaniania żelaza w posiłkach nie zawierających znacznych ilości żelaza (np. spożywać ubogie w żelazo płatki śniadaniowe z mlekiem zawierającym wapń upośledzający wchłanianie żelaza).

mgr Monika Hajduk
Dietetyk

Przeczytaj także: Żelazo w diecie mam