Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Żywienie 14 miesięcznego dziecka

Autor: Alicja Hojda

Witam, co powinny jeść dzieci? Mam córkę co ma 14 miesięcy, karmię ją piersią i dokarmiam butelką.

Witam,
dziecko, które ukończyło pierwszy rok życia powinno jadać codziennie produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby, tłuszcze. Dozwolona jest też niewielka porcja cukru lub słodyczy. Dieta małego dziecka stopniowo i powoli powinna stawać się zbliżona do diety dorosłego człowieka.

Modelowa racja pokarmowa dla dziecka w wieku 1-3 lata wygląda następująco:

Grupa produktów spożywczych Ilość [g] Miara domowa w przybliżeniu
Produkty zbożowe:
- pieczywo
- mąka, makarony
- kasze, ryż, płatki
Ziemniaki

90
30
35
200

2-3 kromki chleba lub 1½ bułki
3 płaskie łyżki surowego makaronu
2 płaskie łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy
2 średnie obrane sztuki
Warzywa i owoce:
- warzywa
- warzywa strączkowe
- owoce

350
5
250

3 średnie obrane marchewki lub 3 pomidory
2 ziarna fasoli „Jaś”
2 małe jabłka lub 2 brzoskwinie lub 5 małych mandarynek
100 g owoców i/lub warzyw to 60 ml soku
Mleko i przetwory mleczne:
- mleko i napoje fermentowane
- sery twarogowe
- sery podpuszczkowe


550
50
7


2⅕ szklanki mleka lub jogurtu
2 łyżki
½ małego plasterka
Mięso, wędliny, ryby, jaja:
- mięso bez kości, ryby
- wędliny
- jaja

30
20
¾ szt.

1 czubata łyżka posiekanego mięsa
1 – 2 plasterki polędwicy lub szynki drobiowej
4 sztuki w tygodniu
Tłuszcze:
- zwierzęce (masło, śmietana)
- roślinne (oleje)

Cukier i słodycze


16
9

30


3 płaskie łyżeczki masła
2 łyżeczki

6 płaskich łyżeczek cukru lub miodu

Ogólne zasady ułatwiające przestrzeganie zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 1-3 lata są następujące:

1. Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż (pieczywo razowe, graham, grube kasze).
2. Należy spożywać codziennie produkty mleczne, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci powyżej 1 r.ż.), maślankę, kefir lub jogurt. Dzieciom powyżej 24 miesiąca życia powinno się podawać produkty mleczne ze zmniejszoną zawartością tłuszczu.
3. Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce.
4. Chude mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) i wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.
5. Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa – trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry.
6. Jeden - dwa razy w tygodniu dziecko powinno dostawać porcję ryby zamiast mięsa.
7. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego (masła, śmietany, smalcu).
8. Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych.
9. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę.
10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.

W ciągu dnia dziecko powinno zjadać 5 niewielkich objętościowo posiłków o stałych porach. Trzeba unikać podawania przekąsek i soków pomiędzy nimi. Trzy główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja powinny składać się z węglowodanów złożonych (produkty zbożowe, ziemniaki), tłuszczów oraz białka pochodzenia zwierzęcego, w tym białka pochodzącego z mleka oraz z warzyw i/lub owoców. Drugie śniadanie powinno być uzupełnieniem pierwszego, co oznacza, że jeśli dziecko zjadło rano mleko/zupę mleczną, to na drugie powinno dostać kanapkę z dodatkiem białkowym i warzywami. Podwieczorek może być słodkim deserem (najlepiej z udziałem owoców).

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Kaszka Holly sposób podania