Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Akceptujemy płatności kartami Visa, MasterCard, przelewy itp

Dieta 3 latka

Autor: Agnieszka Daria Kula

Dzień dobry, Chciałam zapytać, czy 3-letnie dziecko (dziś skończył) może jeść młodą kapustę (młoda kapusta, kawałki mięsa, kiełbasy, pomidory, inne warzywa to wszystko ugotowane). Czy mogę to podać 3-latkowi??
Pozdrawiam Iwona

Dieta dziecka w jego pierwszych latach życia kształtuje jego późniejsze nawyki żywieniowe. Bardzo ważne jest zatem, aby już od najmłodszych lat zadbać aby jego dieta była prawidłowo skomponowana.

Dziecko w wieku 3 lat może spożywać w zasadzie większość produktów, które znajdują się w diecie osoby dorosłej, więc spokojnie może Pani podać: młodą kapustę, kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa, pomidory i inne warzywa.

Dieta dzieci powinna być jednak lekkostrawna, potrawy powinny być przygotowywane techniką gotowania, duszenia bez obsmażania, pieczenia. Nie są polecane potrawy smażone, można je podawać dziecku maksymalnie raz w tygodniu. Poza tym należy unikać podawania dzieciom potraw i produktów wzdymających i ostro przyprawionych.

Komponując posiłki dla dzieci należy pamiętać o produktach z każdej grupy piramidy żywienia, a więc: produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso, jaja i ryby, oleje.

Jadłospis dzieci powinien być urozmaicony, skomponowany w oparciu o zdrowe i świeże produkty, tylko wtedy będziemy mieć pewność że realizuje on zapotrzebowanie dziecka na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Poza tym urozmaicone menu uczy dziecko akceptowania nowych, nieznanych mu jeszcze smaków i pomaga kształtować właściwe nawyki żywieniowe.

Produkty jakie należy wybierać dla dzieci

1. Produkty zbożowe

Warto spożywać produkty zbożowe jak najmniej przetworzone. Do diety dzieci powyżej 1. roku życia należy włączyć naturalne płatki, kasze, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, owsiankę, pieczywo typu graham, powoli można wprowadzać pieczywo z dodatkami ziaren zbóż, soi, słonecznika. Białe pieczywo pszenne, wysoko przetworzone należy ograniczyć w diecie. Warto czytać etykiety produktów spożywczych i sprawdzać czy ciemna barwa pieczywa nie jest czasem „zasługą” dodatku karmelu. Takich wypieków należy unikać.

2. Mleko i produkty mleczne.

Dzieciom do 3. roku życia należy podawać pełnotłuste produkty mleczne. Wraz z tłuszczem usuwane są bowiem witaminy w nim rozpuszczalne, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju małego dziecka. Do diety należy wprowadzić: jogurt naturalny, maślankę, kefir, sery twarogowe, ser żółty, mleko. Do 3 roku nie należy rezygnować z podawania mleka modyfikowanego typu junior.

3. Mięso, ryby, wędliny, jaja

Należy wybierać chude gatunki mięsa bez skóry– chudą cielęcinę, drób, ryby (zarówno chude jak i tłuste, 1-2 razy w tygodniu). Chude mięso czerwone i wędliny (chude, raczej drobiowe) nie powinno podawać się częściej niż 2-3 razy na tydzień. Należy unikać podrobów (kiszka, pasztetowa, parówki itp.) i przetworów mięsnych. Na tydzień dziecko powinno spożywać 3-4 jajka.

4. Warzywa i owoce

W codziennym jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć różnorodnych warzyw i owoców. Aby zapewnić dziecku odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, należy uwzględnić w diecie dziecka warzywa i owoce ze wszystkich grup: zielone, czerwone, pomarańczowe i żółte. Bardzo ważne jest urozmaicenie. Już dziecko po 1. roku życia może poznać smak cytrusów. Jeżeli nie wprowadziła ich jeszcze Pani do diety malucha, proszę zacząć od niewielkich ilości i uważnie obserwować jak dziecko zareaguje, bowiem cytrusy mogą uczulać.

5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce

Najlepiej wybierać wysokiej jakości masło do smarowania pieczywa. Prawdziwe masło zawiera min. 82% tłuszczu.. Do surówek i sałatek należy zaś dodawać oleje roślinne: oliwę z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy.

Należy zrezygnować z dosalania potraw, a także używania kostek rosołowych, vegety i tym podobnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego można stosować zioła i naturalne przyprawy, godne polecenia są również kostki ziołowe.

Dzieci nie powinny spożywać dużej ilości cukru i słodyczy. Najlepiej wybrać jeden dzień,| w którym dziecko będzie otrzymywało wybraną przez siebie słodkość. W pozostałe dni w ramach podwieczorku najlepiej podawać świeże owoce, desery mleczne, mleczno-owocowe, koktajle mleczne, galaretki, kisiel, itp. Proszę pamiętać, żeby nigdy nie nagradzać dziecka słodyczami, uczy to bowiem nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Modelowe racje pokarmowe