Żywienie 14 miesięcznego dziecka

Autor: Alicja Hojda

Witam, co powinny jeść dzieci? Mam córkę co ma 14 miesięcy, karmię ją piersią i dokarmiam butelką.

Witam,
dziecko, które ukończyło pierwszy rok życia powinno jadać codziennie produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby, tłuszcze. Dozwolona jest też niewielka porcja cukru lub słodyczy. Dieta małego dziecka stopniowo i powoli powinna stawać się zbliżona do diety dorosłego człowieka.

Modelowa racja pokarmowa dla dziecka w wieku 1-3 lata wygląda następująco:

Grupa produktów spożywczych Ilość [g] Miara domowa w przybliżeniu
Produkty zbożowe:
- pieczywo
- mąka, makarony
- kasze, ryż, płatki
Ziemniaki

90
30
35
200

2-3 kromki chleba lub 1½ bułki
3 płaskie łyżki surowego makaronu
2 płaskie łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy
2 średnie obrane sztuki
Warzywa i owoce:
- warzywa
- warzywa strączkowe
- owoce

350
5
250

3 średnie obrane marchewki lub 3 pomidory
2 ziarna fasoli „Jaś”
2 małe jabłka lub 2 brzoskwinie lub 5 małych mandarynek
100 g owoców i/lub warzyw to 60 ml soku
Mleko i przetwory mleczne:
- mleko i napoje fermentowane
- sery twarogowe
- sery podpuszczkowe


550
50
7


2⅕ szklanki mleka lub jogurtu
2 łyżki
½ małego plasterka
Mięso, wędliny, ryby, jaja:
- mięso bez kości, ryby
- wędliny
- jaja

30
20
¾ szt.

1 czubata łyżka posiekanego mięsa
1 – 2 plasterki polędwicy lub szynki drobiowej
4 sztuki w tygodniu
Tłuszcze:
- zwierzęce (masło, śmietana)
- roślinne (oleje)

Cukier i słodycze


16
9

30


3 płaskie łyżeczki masła
2 łyżeczki

6 płaskich łyżeczek cukru lub miodu

Ogólne zasady ułatwiające przestrzeganie zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 1-3 lata są następujące:

1. Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż (pieczywo razowe, graham, grube kasze).
2. Należy spożywać codziennie produkty mleczne, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci powyżej 1 r.ż.), maślankę, kefir lub jogurt. Dzieciom powyżej 24 miesiąca życia powinno się podawać produkty mleczne ze zmniejszoną zawartością tłuszczu.
3. Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce.
4. Chude mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) i wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.
5. Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa – trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry.
6. Jeden - dwa razy w tygodniu dziecko powinno dostawać porcję ryby zamiast mięsa.
7. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego (masła, śmietany, smalcu).
8. Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych.
9. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę.
10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.

W ciągu dnia dziecko powinno zjadać 5 niewielkich objętościowo posiłków o stałych porach. Trzeba unikać podawania przekąsek i soków pomiędzy nimi. Trzy główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja powinny składać się z węglowodanów złożonych (produkty zbożowe, ziemniaki), tłuszczów oraz białka pochodzenia zwierzęcego, w tym białka pochodzącego z mleka oraz z warzyw i/lub owoców. Drugie śniadanie powinno być uzupełnieniem pierwszego, co oznacza, że jeśli dziecko zjadło rano mleko/zupę mleczną, to na drugie powinno dostać kanapkę z dodatkiem białkowym i warzywami. Podwieczorek może być słodkim deserem (najlepiej z udziałem owoców).

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Kaszka Holly sposób podania

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl