Dieta dziecka powyżej 1. roku życia

Autor: Agnieszka Daria Kula

Dzień Dobry chciałam się spytać co mogę podawać synkowi do jedzenia. Ma on rok i trzy miesiące dodam że jest nie jadkiem i do tego drobniutki. Proszę o radę. Jak zrobię mu kaszkę to wypluwa a mleko je jedynie w nocy, karmię butelką.

Żywienie dzieci po 1. roku życia powoli zaczyna przypominać dietę osób dorosłych. Nie należy jednak bezkrytycznie przenosić zasad racjonalnego żywienia zdrowych osób dorosłych na dzieci. U ludzi dorosłych procesy wzrostu i budowy zostały zakończone, zaś u dzieci nadal one trwają. W diecie dzieci nie powinno się więc ograniczać tłuszczu i cholesterolu, a także stosować diety bogatoresztkowej.
Od najwcześniejszych lat należy zadbać, aby dieta dziecka była urozmaicona. Codziennie muszą się w niej znaleźć produkty ze wszystkich grup, a więc:

1. Produkty zbożowe

Warto spożywać produkty zbożowe jak najmniej przetworzone. Proszę włączyć do diety synka naturalne płatki, kasze, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste, owsiankę, pieczywo typu graham, powoli proszę wprowadzać pieczywo z dodatkami ziaren zbóż, soi, słonecznika. Białe pieczywo pszenne, wysokoprzetworzone należy ograniczyć w diecie. Gotowe kaszki dla niemowląt często mają duży dodatek cukru. Obecnie są jednak dostępne kaszki dla dzieci, do których producent nie dodał cukru. Takie są godne polecenia.

2. Mleko i produkty mleczne.

Dzieciom do 3. roku życia należy podawać pełnotłuste produkty mleczne. Wraz z tłuszczem usuwane są bowiem witaminy w nim rozpuszczalne, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju małego dziecka. Do diety należy wprowadzić: jogurt naturalny, maślankę, kefir, sery twarogowe, ser żółty, pełnotłuste mleko niemodyfikowane. Należy jednak ostrożnie przechodzić z mleka modyfikowanego na mleko krowie, aby ewentualnie dostrzec reakcję alergiczną dziecka. Najlepiej zacząć od podania małej porcji mleka krowiego 1 raz w ciągu dnia. Jeżeli nie pojawią się żadne dolegliwości, np. wymioty, biegunka, wysypka po kilku dniach można podać znowu mleko krowie, większą ilość lub zwiększyć częstotliwość do 2-3 razy w ciągu dnia. Nie należy jednak rezygnować z podawania mleka modyfikowanego junior.

3. Mięso, ryby, wędliny, jaja

Proszę wybierać chude gatunki mięsa bez skóry– chudą cielęcinę, drób, ryby (zarówno chude jak i tłuste, 1-2 razy w tygodniu). Wędliny również należy wybierać chude, raczej drobiowe. Należy unikać podrobów (kiszka, pasztetowa, parówki itp.) i przetworów mięsnych. Na tydzień dziecko powinno spożywać 3-4 jajka. Warto pamiętać o tym, że wlicza się w to także jajko dodane do przygotowania np. sałatki czy obtoczenie mięsa lub ryby.

4. Warzywa i owoce

Warzywa i owoce należy podawać w ilości 250 g warzyw i 200 g owoców. Aby zapewnić dziecku odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, należy uwzględnić w diecie dziecka warzywa i owoce ze wszystkich grup: zielone, czerwone, pomarańczowe i żółte. Bardzo ważne jest urozmaicenie. Dziecko po 1. roku życia może poznać smak cytrusów. Cytrusy jednak mogą uczulić dziecko, dlatego należy uważnie obserwować jak dziecko zareaguje.

5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce.

Pieczywo proszę smarować dziecku wysokiej jakości masłem. Prawdziwe masło zawiera min. 82% tłuszczu. W ciągu dnia dziecko powinno spożyć około 15 g masła. Dzieciom do 3. roku życia zaleca się podawanie masła, ponieważ zawarty w nim cholesterol odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dziecka. Do przygotowania zup jarzynowych składnikiem tłuszczowym powinno być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy.

W diecie dzieci należy ograniczyć spożycie soli kuchennej unikając dosalania potraw. Aby nadać smak potrawom, może Pani dodać łagodnych ziół, zarówno świeżych jak i suszonych. Proszę jednak czytać etykiety spożywcze, gdyż niektórzy producenci do mieszanek ziołowych dodają sól.
Małym dzieciom nie powinno podawać się potraw smażonych. Potrawy najlepiej przyrządzać metodą gotowania w niewielkiej ilości wody lub na parze, pieczenia bez tłuszczu w folii, pergaminie, naczyniu żaroodpornym, ceramicznym czy w „rękawie”, a także duszenie
w wodzie z dodatkiem oleju roślinnego.

Jeżeli Pani synek nie chce jeść nie należy go zmuszać, a jedynie zachęcać. Proszę nie okazywać synkowi zniecierpliwienia czy niezadowolenia. Nawet małe dzieci wyczuwają negatywne emocje. Takie zachowanie może jedynie wywołać niepotrzebny stres u dziecka i na pewno nie spowoduje, ze zje ono posiłek. Atmosfera w czasie posiłku powinna być przyjazna. W czasie jedzenia nie należy dziecku czytać bajek czy bawić się. Dziecko nie powinno być niczym rozpraszane w czasie posiłku.

Nie należy rezygnować z zachęcania malucha do próbowania nowych potraw. Jeżeli odmawia spróbowania nowej potrawy, proszę za jakiś czas spróbować jeszcze raz. Warto także nową potrawę mieszać z tą, którą synek lubi i już zna.

Przed posiłkami proszę nie podawać dziecku zbyt dużej ilości płynów, ponieważ będą one wypełniały mały żołądek dziecka i zje ono wtedy mniej. Nadmiar soczków, słodkich przekąsek między posiłkami może rozregulować apetyt dziecka, dlatego nie powinno się podawać między posiłkami jakichkolwiek przekąsek.

Zachęcam do przeczytania artykułów, w których znajdzie Pani praktyczne wskazówki, jak poradzić sobie z niejadkiem.

Jak poskromić „niejadka”?
Jak przekonałam Oskara do jedzenia?
Sposoby na niejadka

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie: kaszka kukurydziana z jabłuszkiem i winogronami (220 ml)
*winogrona najlepiej wybierać bezpestkowe
II śniadanie: jajecznica na parze ze szczypiorkiem, kromeczka ciemnego pieczywa z masłem
Obiad: zupa jarzynowa z fasolką szparagową, jarzynka z mintajem, ryż brązowy
Podwieczorek: Twarożek z owocami i herbatnikiem dla niemowląt, sok warzywno-owocowy * proszę wybierać soki bez dodatku soli i cukru lub samemu przygotowywać w domu, należy zadbać aby warzywa i owoce były od sprawdzonych sprzedawców
Kolacja: owsianka na mleku
*płatki owsiane należy dobrze rozgotować, aby nie podrażniały delikatnego przewodu pokarmowego dziecka

Przeczytaj także: Żywienie dzieci po pierwszym roku życia

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl